Post thumbnail

Ennen vanhaan vaarallisin siviiliammatti oli kaivostyöntekijöillä. Hiilikaivosten kuiluihin kertyi myrkkykaasuja, joita ihmisen oli mahdotonta aistia ennen kuin oli liian myöhäistä. Vuonna 1896 eräs skottilainen lääkäri keksi ongelmaan ratkaisun: kaivosmiehille annettiin mukaan häkkiin suljettu kanarialintu. Kun lintu sirkutti tavalliseen tapaan, se tarkoitti, että kaikki oli hyvin ja matkaa saatettiin jatkaa normaalisti. Jos lintu sen sijaan kuukahti, se oli merkki siitä, että ilmassa oli häkää niin paljon, että oli syytä lähteä kotimatkalle.

Nolimit Cityn vuoden 2022 joulukuussa julkaisemassa Dead Canary -slotissa tämä idea on käännetty päälaelleen, sillä kanarialintujen posauttelu kaasulla ja dynamiitilla tuo voitot kotiin. Slotin ulkoasua ei ehkä ole hiottu hiki pinnassa kymmenissä palavereissa, mutta suhteellisen yksiselitteisesti voidaan tulkita, että liikkeellä on yksinäinen kullankaivaja lintuystävänsä kanssa. Kaivosteemaisia slottipelejä löytyykin jo tusinoittain, mutta Dead Canary poikkeaa ulkonäöllisesti muista peleistä erikoisella viistossa toimivalla peliruudukollaan.

Pelaaminen ja panokset

Pelissä toimii 6 kelan viisto ruudukko, joka suurenee koosta 3-3-2-2-1-1 kokoon 3-4-3-4-3-4, kun paikkoja avautuu. Voittoon vaaditaan vähintään kolme symbolia peräkkäisillä keloilla, alkaen ensimmäisestä kelasta. Viisto ulkoasu voi olla aluksi (ehkä jopa tarkoituksellisesti?) hieman hankala hahmottaa ja voi vaatia muutamia pelikertoja tottumista varten.

Lisää rivejä avautuu esteiden takaa, kun pelissä saa voittoja, tai kun xBomb-symboli räjähtää tai Wild Mining -ominaisuus aktivoituu. Alareunassa olevat kertoimet aktivoituvat, kun esteitä poistuu ja symboli tuhoutuu, tai jos esteen takaa paljastuu Scatter-symboli.

Pelin minimipanos on 20 senttiä ja maksimi on kasinokohtainen, enintään 100 euroa. Volatiliteetti on tässäkin pelissä korkea. Palautusprosentti on enintään 96,02 % ja vaihtelee sivustoittain. Pelaajan onkin hyvä muistaa tarkistaa RTP suoraan kyseiseltä sivustolta pelin tiedoista eikä luottaa valmistajan sanaan tai ulkopuolisiin sivustoihin.

Symbolit ja erikoistoiminnot

Pelissä toimii kymmenen perussymbolia, jotka on jaettu kahteen ryhmään. Suurimmat voitot antavat vanha ukko, rotta, kompassi, taskumatin tyyppinen puteli ja köysi. Pienempiä voittoja saa pelikorttisymboleista ässästä kymppiin.

Wild Mining -toiminto käynnistyy peruspelissä, kun vähintään kolme samaa symbolia esiintyy rivissä viistossa, ja voittoyhdistelmää ei ole. Tällöin rivin keskimmäiset symbolit korvataan dynamiitti-Wildilla. Wild-räjähdykset kasvattavat voittokerrointa yhdellä seuraavaa romahdusta varten. Kaikki muut symbolit räjähtävät xBomb-symbolia lukuunottamatta. Jos Scatter-kanarialintu räjähtää, se imestyy uudelleen satunnaiseen kohtaan seuraavan romahduksen yhteydessä.

Scatter-lintusymboleja voi ilmestyä mihin tahansa kohtaan keloille. Linnut tarrautuvat paikalleen ja pysyvät siinä Canary Freespins -ilmaiskierroksiin asti. Scatter-symboleja on kahdenlaisia: kanarialintu kultaisessa tai hopeisessa häkissä. Kun Scattereita ilmestyy kolme kumpaa tahansa laatua, Canary Freespins -ilmaiskierrokset käynnistyvät.

XBomb Wild -symboli voi korvata minkä tahansa symbolin paitsi Scatter-symbolin. xBomb räjäyttää ympärillään olevia symboleja ja kasvattaa voittokerrointa yhdellä seuraavaa romahdusta varten.

Pelissä on käytössä myös uudenlainen toiminto xBet. Se tarkoittaa sitä, että pelaaja voi ostaa 40 %:n lisämaksusta Scatter-symbolin peliruudukolle sekä ensimmäisen esteen avauksen. Toiminto ei kuitenkaan takaa voittoja.

Dead Canary -pelin ilmaiskierrokset

Vähintään kolmen kanarialinnun eli Scatter-symbolin osuessa kohdalle pelaaja pääsee siis kauan himoituille Canary Free Spins -ilmaiskierroksille. Tämä bonuspeli tapahtuu 4-3-4-3-4-3-4-ruudukossa, jonka kulmista löytyy neljä lukittua holvia. Nämä holvit avautuvat xBomb-räjähdyksissä. Jos holveista löytyy kanarianlintuja, ne asettuvat keloille satunnaisiin sijainteihin ja saat kolme lisäkierrosta.

Scatter-symbolien kertoimet alkavat yhdestä, ja hopeinen Scatter kerää ympäriltään voitot X:n muodossa välittömästä läheisyydestään, kun taas kultainen Scatter kerää voitot X-muodossa koko riviltä.

Kaikki kolikon arvot kerrotaan aktiivisella panoksella. Scatterit ja holvit lopettavat keräämisen joko bonuspelin loppuun tai kun kerroin on kohonnut 65 000-kertaiseksi.

Scatter-kanarialinnuilla on aluksi kolme elämäpistettä, ja kerätyt voitot myönnetään vain, jos linnut kuolevat. XBombs-symboli ja kaasu poistavat linnuilta yhden elämäpisteen. Kun lintu kuolee, se palaa häkkiinsä. Toinen hauska lintupeli on muuten Birds on a Wire.

Ilmaiskierrosten aikana esiintyy myös koko joukko erikoissymboleita:

  • Kolikot – arvo lisätään kertoimeksi scatteriin.
  • Kertoimet – kaksin- tai kolminkertaistavat scatterin arvon.
  • Dynamiittipötkö – räjähtää ja vaikuttaa symboleihin X-muodossa. Räjähdykset poistavat linnulta yhden elämäpisteen ja avaavat holveja. Pommi myös aloittaa kolme ilmaiskierrosta alusta.
  • Oluttuoppi – päivittää hopeat scatterit kultaisiksi scattereiksi sekä lisää niihin yhden elämäpisteen.
  • Kaasutynnyri – vähentää yhden elämäpisteen viereisiltä scatter-symboleiltaan.
  • Kääpiö – kääpiösymbolin voi kerätä yksi scatter-symboli. Kun se kerätään, kääpiö kerää kaikista muista scatter-symboleista, kunnes kääpiö kuolee. Kun kääpiö kuolee, lintu palaa häkkiinsä. Kerääminen tapahtuu sen linnun muodossa, josta kääpiö muuntui.
  • Rotta – rottasymbolin voi kerätä yksi scatter-symboli. Rotta jakaa arvonsa kaikille muille scattereille jokaisella kierroksella, kunnes se kuolee. Rotan kuollessa lintu palautuu häkkiinsä. Kerääminen tapahtuu sen linnun muodossa, josta rotta muuntui.

Dead Canary

Ulkoasu ja pelikokemus

Dead Canary ei ehkä ole visuaalisesti henkeäsalpaavin vaihtoehto Nolimit Cityn peleistä. Viistossa toimiva peliruudukko on sanalla sanoen sekava. Ulkoasu on suhteellisen valju verrattuna esimerkiksi Fire in the Hole -peliin. Jos näitä kahta kaivosteemaista peliä vertaa toisiinsa, Dead Canary on se harmaavarpunen, joka jää sukujuhlissa seinäruusuksi. Nolimit Cityn useista muista peleistä tuttu rohkea kokeilevuus jää puuttumaan, eikä vaikeasti hahmotettava pelinäkymä paranna kokemusta. Kokeillaanpa kuitenkin leikkirahalla, millaisia voittoja tästä suuren volatiliteetin slotista voi saada.

1 euron panoksella vaikuttaa, että peruspelistä ei paljon irtoa. Muutaman kymmenen pyöräytyksen jälkeen paras yksittäinen saldo on 2 euroa. Kanarialintuja eli scattereita ilmestyy harvakseltaan, korkeintaan yksi kerrallaan, ja mehukkaisiin ilmaiskierroksiin niitä vaaditaan tietenkin vähintään kolme. Kokeillaan siis ostomahdollisuutta ja laitetaan 500 leikkieuroa palamaan Golden Canary Freespins -kierroksille. Hopeisia lintuja saadaan siten kaksi ja kultaisia yksi.

Linnut keräävät kertoimia itseensä ja pelaaja odottaa kärsimättömänä pommien räjähtelyä, jotta lintujen kertoimet saataisiin kokonaispottiin. Lintuja kupsahteleekin suhteellisen kiitettävään tahtiin. Toisinaan kaasutynnyrit ja pommit osuvat liian kauas linnuista, niin että lintujen elämäpisteitä ei kulu. Kokonaispotissa on pitkään 27x, sitten vähitellen noustaan lukemaan 87x.

Huippusymboleita eli rottaa tai kääpiötä ei näy mailla halmeilla. Mutta rotta tulee sittenkin! Ja heti perään kääpiö! Mutta liian myöhään, sillä kertoimet eivät enää ehdi mukaan kokonaispottiin, sillä molempien symbolien pitää ensin räjähtää. 500 eurosta käteen jää lopulta 223 euroa. Kirjoittaja kokeilee pari kertaa uudestaan, mutta tulokset ovat yhtä heikkoja. Youtube tietää kuitenkin kertoa, että maailmalla pelistä on saatu ainakin muutaman kerran 60 000 -kertaisia voittoja. Herää epäilys, onko niitä tarjolla 94,12 % RTP:n ja sitä alhaisemmissa versiossa laisinkaan.

Jos kaipaa visuaalista haastetta kokemukseensa sekavan peliruudukon muodossa ja nauttii katsella viattomien lintujen räjäyttelyä, tämä slotti on sinua varten. Se on ehdottomasti yksi tuottajan parhaita pelejä! Muussa tapauksessa kannattaa kenties kokeilla onneaan esimerkiksi muiden Nolimit Cityn pelien parissa.

Lue myös

Kommentoi