Post thumbnail

Under the Waves on kiehtova ja visuaalisesti upea konsolipeli, joka kutsuu pelaajat syvänmeren seikkailuun. Pelissä pääset tutkimaan valtavaa valtamerta, sukeltamaan syvälle vedenalaiseen maailmaan ja kohtaamaan uskomattoman monipuolisen valikoiman mereneläviä.

Taustat

Under the Waves on tarinavetoinen seikkailupeli, jonka on kehittänyt Parallel Studio ja julkaissut Quantic Dream. Se käsittelee surun voimakasta vaikutusta ja sen vaikutuksia niihin, jotka eivät kohtaa sitä asianmukaisesti.

Peli ryhtyy nopeasti työhön sijoittaen pelaajat tunteellisesti tarinaansa ja ympäristöönsä, esitellen heille laajan ja kauniin merenalaisen maailman.

Kokonaisuutena Under the Waves tarjoaa jopa yllättävänkin vaikuttavan tunteellisen kokemuksen, jossa pelaajat uppoutuvat sekä päähenkilön emotionaaliseen että fyysiseen eristäytymiseen.

Vaikka Under the Waves onkin etenkin herkemmän sielunmaiseman omaavalle pelaajalle ehdottomasti kokeilun arvoinen, heikentävät monet tekniset ongelmat ja ärsyttävästi päälle liimatut, pakotetut yhteiskunnalliset sanomat kokonaiskokemusta.

Pelin lähtöasetelmat

Under the Wavesissa olet ammattisukeltaja Stan. Taustalla elämässäsi on traaginen tapahtuma, jota yrität vielä sulatella samalla kun liikut kätevän sukellusaluksen ja avoimen veden välillä.

Putket vaativat ylläpitoa; pelottavan ahtaat öljynporausrakenteet ja rakennukset on tutkittava ja uitava läpi, generaattorin kytkimet on vedettävä ja akut asennettava pitämään asiat käynnissä.

Stan kamppailee työskennellessään öljy-yhtiö UniTrenchille ja kohtaa päivittäin todisteita sen piittaamattomasta asenteesta merenelämää ja ympäristöä kohtaan. Mitä enemmän hän viettää aikaa yksin, sitä enemmän häntä vaivaavat harhat.

Under the Waves peliarvostelu

Upea grafiikka vie vedenalaiseen maailmaan

Yksi pelin suurimmista vahvuuksista on sen upea grafiikka. Vedenalainen maailma on toteutettu uskomattoman yksityiskohtaisesti ja värikkäästi. Merenalaisten ekosysteemien monimuotoisuus ja kauneus tulevat erityisen hyvin esiin. Veden liikkeet ja valaistus luovat uskottavan vaikutelman syvänmeren mysteeristä.

Under the Wavesissa on nähtävissä kauneimpia vedenalaisnäkymiä, joita tiimimme on koskaan nähnyt. Pohjanmeren kiehtova ympäristö on täynnä elämää kasvistonsa ja eläimistönsä ansiosta, ja peli antaakin onneksi pelaajille runsaasti aikaa näiden kokemiseen.

Pelaajat viettävät merkittävän osan ajastaan meren pimeässä laajuudessa, sillä Stanin tehtävänä on kiertää luolia, juomuja ja merenpohjaa etsiessään erilaisia päivittäisiä tehtäviään. Näiden tehtävien ohella Stan voi täyttää valinnaisia valokuvaustehtäviä menemällä lähelle meren asukkaita. Jotkut näistä johdattavat hänet harvinaisten keräilykohteiden pariin ja syventävät hänen omaa henkilökohtaista taustaa.

Tyydyttävä pelattavuus

Pelin pelattavuus on tyydyttävällä tasolla. Sukellusohjaimet ovat osittain kyllä intuitiiviset ja helppokäyttöiset, mutta kaikki ei silti toimi kuin Strömsössä. Jos teknisten ongelmien ei anna haitata, voi viettää tuntikausia sukeltaen syvemmälle ja tutkien kaiken, mitä meri tarjoaa.

Stanin ohjaaminen tuntuu kohtalaiselta, ottaen huomioon luontevasti toteutetun vedenalaisen paineen ja painavuuden. Tämä on pelin kannalta ratkaisevaa. Samalla tiimimme huomasi kuitenkin toivovansa, että esineitä olisi mahdollista poimia näppärämmin.

Nyt näihin liittyy aina yksittäisiä animaatioita, jotka hidastavat etenemistä. Pelaajilla on happimittari, joka vähenee vähitellen uimisen aikana, mutta sen voi helposti täyttää syömällä happitikkuja, joita taas voi varastoida suurina määrinä. Kuinka realistista tämä sitten taas on, on toinen tarina.

Kiinnostava tarina

Pelin tarina on kiinnostava ja kietoutuu yhteen merenalaisen maailman salaisuuksien kanssa. Se on täydellinen tasapaino tarinankerronnan ja vapaan tutkimisen välillä. Pelaajat voivat seurata tarinaa tai viettää aikaa vain tutkien ja ihaillen maisemia.

Pelaajilla on kaikki välineet tutkia haluamiaan asioita omassa tahdissa. He voivat tyydyttää uteliaisuuttaan avaamalla kartan ja tarkastelemalla useita merkintöjä, jotka osoittavat erilaisiin tavoitteisiin päätehtävän ohella, aivan kuten muissakin avoimen maailman peleissä.

On jokseenkin sääli, että meillä oli lopulta vain vähän tai ei ollenkaan kiinnostusta tehdä mitään sivutehtävien jälkeen ensimmäisten tuntien jälkeen. Niitä kiinnostavampaa oli päästä etenemään  pääjuonessa ja selvittää, mikä Stanin kanssa oli meneillään.

Mistä pidimme?

Peli on ehdottomasti parhaimmillaan silloin, kun olet yksin tutkimassa merenpohjaa, etsimässä hylkyjä ja tutkimassa uponneita rahtikontteja. Tätä seuraa erinomainen ja ennakoiva progressiivinen musiikkisäestys, mikä tekee elämyksestä miellyttävän.

Yksittäiset, pitkittyneet kitaranuotit värähtelevät ilmakehän äänimaisemissa, kun uit läpi luolien, pitäen hermostuneesti silmällä hapen tasoa ja sukellusaluksesi sijaintia, joka alkaa pian tuntua kodilta. Meri on turvallinen paikka valtavasta ja pelottavasta laajuudestaan huolimatta.

Mistä emme pitäneet?

Under the Waves ei rehellisesti sanottuna toimi kovinkaan hyvin. Sen tekniset puutteet vaihtelevat rikkinäisistä karttamerkeistä epätasaiseen käännökseen sekä vakaviin virheisiin, jotka pakottavat sinut toistamaan kaiken sen, mitä olet tehnyt viimeisestä automaattisesta tallennuksesta lähtien.

Yksi pelin miinuspuoli voi olla sen rajoitettu pituus. Kun olet kokenut kaiken, mitä peli tarjoaa, saatat tuntea kaipaavasi enemmän sisältöä. Toivottavasti tulevaisuudessa julkaistaan lisää laajennuksia tai päivityksiä, jotka lisäävät pelin kestoa.

Vaikka Under The Waves sisältää hyviä tarkoituksia ja harkittuja ideoita, se oli tiimillemme silti suuri pettymys. Pelissä on ehdottomasti paljonkin hetkiä, jolloin se on kaunis ja viehättävä. Mutta nämä eivät riitä mielestämme kovinkaan pitkälle.

Lopuksi

Under The Waves pelin selvästi suurimmat ongelmat liittyvät siihen, että siinä on yksinkertaisesti todella puutteellinen fokus ja joitain ideoita on huonosti toteutettu.

Pelin alkuperäinen markkinointi viittasi vahvasti kerronnalliseen seikkailuun, jossa pelaajat voisivat tutkia, miksi Stan kamppailee mielensä kanssa ja mitä tapahtui hänen perheelleen.

Tämä ei valitettavasti vaan toimi, kun viettää tunteja vain uiden ympäriinsä, avaamassa arkkuja, tutkimassa hylättyjä lentokoneita, keräämässä resursseja käsityöhön ja etsimässä salaisuuksia. Pelaaja ei käytännössä opi mitään Stanista, ellei jatka päätehtävien suorittamista, ja kokemuksesta tuleekin aika nopeasti hyvin vanhentunut keräilyseikkailu, joka tekee kerronasta tylsää ja laimeaa.

Yhteenvetona Under the Waves on silti upea sukelluselämys, joka tarjoaa upeat maisemat ja rentouttavan pelikokemuksen. Se sopii niille, jotka haluavat hetkeksi paeta arjen kiireitä ja uppoutua syvänmeren kauneuteen. Vaikka peli saattaa olla lyhyt, se tarjoaa unohtumattoman matkan meren syvyyksiin, ja se on ehdottomasti tutustumisen arvoinen kaikille seikkailupelaajille ja luonnon ystäville.

Lue myös:

Kommentoi