Post thumbnail

Sea of Stars on selvä heijastus klassisista japanilaisista roolipeleistä, joka on samaan aikaan taiteellisesti pikselöity kuin myöhäisen Super Nintendo -kauten kadonnut klassikko. Se alkaa tarinalla, joka on kerrottu tiiviissä, fabelimaisessa proosassa mystisen hahmon toimesta, ja sitten se esittelee meille kaksi elementaalisesti vastakkaista teini-ikäistä sankaria, Zalen ja Valeren, ja viimeisimpänä karismaattisen ystävän, Garlin.

Jokaisella hahmolla on omat ainutlaatuiset kykynsä, olipa kyse sitten Garlin parantamisesta, Solstice Warriorsin elementtihyökkäyksistä tai muista. Jotkut niistä sisältävät pieniä minipelielementtejä niiden tehon lisäämiseksi, olipa kyseessä sitten napin painamisen pitäminen hyökkäyksen lataamiseksi tai tarkan ajoituksen mukaan useiden osumien saaminen. Pidimme näistä ideoista, koska ne tarjoavat tervetullutta vaihtelua ja taitopohjaisia elementtejä.

Pelin kulku

Sea of Stars näyttää ja tuntuu tutulta; tiedät käytännössä miltei aina ainakin vähän mitä odottaa, ja saatat jopa pystyä ennustamaan suurimmat kohokohdat, mutta se ei kaikkien yllätykseksi haittaa kokemusta.

Uusia taitoja löydetään luonnollisesti pelin kuluessa, ja luolat sekä aarrearkkujen sijainti on ajoitettu niin hyvin, ettei koskaan tule puutetta rahoista tarpeellisten ostosten tekemiseen seuraavan kauppiaan kohdatessa. Sea of Starsissa tosin on joitain ei-välttämättömiä esineitä, kuten Relicsejä, joihin saattaa tarvita säästöjä.

Toisaalta, jos et tuhlaa rahoja holtittomasti, ei sinulle pitäisi tulla käytännössä koskaan eteen tilannetta, jossa ase- tai panssari päivitys olisi jätettävä väliin kultavarannon puutteen vuoksi.

Hahmot Zale, Valere ja muu seurue hyppivät, kiipeävät ja uivat navigoidakseen eri alueilla, ja tutkiminen palkitaan usein piilotetuilla aarteilla tai tärkeillä päivityksillä. Ja lopulta seikkailijoiden ryhmä hankkii laivan, joka avaa pelimaailmaa vieläkin enemmän.

Visuaalinen toteutus

Sea of Stars loistaa tasonsuunnittelussaan. Kartta on jaettu saariin, joita navigoidaan ylikartassa. Se yhdistää eri alueet ilman taistelua, aivan kuten klassisessa Chrono Triggerissa. Mutta kun siirryt alueelle, on siellä usein runsaasti taistelukohtaamisia ja pulmia, jotka täyttävät tilan suurempien tarinahetkien ja pomotaisteluiden välissä.

Pääset taistelemaan valtavaa maailmaa syövää krakettia vastaan ja robotikuningatarta, joka muuttuu jättimäiseksi käsiaseeksi! Ja useimmat niistä tuntuvat tasapainoisilta haasteilta sen sijaan, että niitä täytyisi voittaa hinkkaamalla.

Sea of Stars peliarvostelu

Sea of Stars pelissä on myös ihailtava määrä vaihtelua. Erityisen hieno alue sai meidät liukumaan alas sarjaa kauniisti koristeltuja vesiputouksia, joita ympäröivät upeat kasvit ja kukat, kun taas toinen alue vei meidät tutkimaan kellonkoneiston linnaa ja liittymään sen kuolemattomiin asukkaisiin suuren pomotaistelun edessä.

Tämän taisteluja isännöivän maailman pikselitaide on yksi kauneimmista, mitä olemme tiimissämme koskaan nähneet.

Kauniista horisonteista jopa synkkiin ja synkkiin suomaisemiin, tämän pelin visuaalinen tyyli on ihastuttavan retroa, ja se sopii täydellisesti parhaiden SNES-aikojen joukkoon. Toisaalta modernit päivitykset erottuvat selkeästi, erityisesti taustaelementtien animaatioissa.

Mistä pidimme

Sea of Stars on käytännössä nykypäivän SNES-RPG. Tiimillämme oli jo ennen pelaamisen aloittamista aavistus, että näin olisi. Ja kun aloitimme pelaamisen, aavistus vahvistui. Pelissä on selvästi 16-bittisten klassikoiden innoittama pikselitaide, se asettaa ryhmän seikkailijoita pahaenteisiä voimia vastaan, käyttää älykästä vuoropohjaista taistelusysteemiä ja on täynnä hyvää musiikkia.

Tiimimme ahmaisi Sea of Starsin vajaassa viikossa ja nostalgian fiiliksiltä ei voitu välttyä yhtenäkään pelihetkenä.

Pulmat ovat yksinkertaisia, mutta vaativat usein kohtuullisen määrän pohdintaa. Sea of Starsista löytyy muutamia hankalampia lohkojen työntelypulmia ja joitakin tehtäviä, jotka edellyttävät tietyssä järjestyksessä tapahtuvan laukaisujen muistamista. Vain näin on mahdollista luoda tiettyyn järjestykseen, jotka taas mahdollistavat kiipeämisen seuraavaan oviaukkoon.

Sea of Stars hyödyntää myös taitavasti päivän ja yön mekaniikkaa, vaatien usein pelaajaa vaihtamaan päivän aikaa olkapään painikkeilla valaistaakseen erityisiä solmuja, jotka avaavat kartan osia.

Sea of Starsin selkeästi paras taistelumekaniikka on pelin lukitusjärjestelmä. Ajoittain, kun vihollinen valmistautuu suureen liikkeeseen, ruudulle ilmestyy laatikoita, joissa on eri tyyppisten hyökkäysten kuvakkeita heidän vuoronajastimensa vieressä

Jos osut viholliseen kaikilla oikeilla hyökkäyksillä ennen kuin ajastin nollautuu, pysäytät ne mahdollisesti voimakkaasta liikkeestä. Jos saat vain osan näistä laatikoista, teet ainakin hyökkäyksestä heikomman. Kyseessä on varsin älykäs järjestelmä, joka sai meidät säännöllisesti pysähtymään ja miettimään hyökkäysten järjestystä sen sijaan, että vain olisimme mätkineet läpi joka taistelun niin nopeasti kuin mahdollista.

Mistä emme pitäneet

Huomasimme, että joissain liikkeissä esiintyy ajoituksen kanssa ongelmia. Esimerkiksi Valeren Moonerang ja Serain Venom Flurry tuntuivat epäjohdonmukaisilta ja eivät aina lauenneet, vaikka painoimme kyllä nappia täsmälleen oikeaan aikaan.

Yhteenveto

Sabotage Studiosin Sea of Stars on erinomainen kunnianosoitus RPG-pelille, joka ottaa vaikutteita parhaimmista osista 1990-luvun klassikoista.

Sen maailma, graafinen tyyli ja mekaniikka eivät ehkä joo ole täysin alkuperäisiä, mutta tarinassa on tarpeeksi mielenkiintoisia käänteitä 30 tunnin peliajan aikana luodakseen rikkaan ja nautittavan kokemuksen omilla ansioillaan.

Tämä peli ei ole pelkkää nostalgiaa. Silti jo kehumamme taistelusysteemi voi olla vaikea hallita. Kun sen saa otettua haltuunsa, pysyy Sea of Stars ihan kiinnostavan. Tämä tosin jatkuu vain niin kauan, että pelinrajoitetut mukautusvaihtoehdot tekevät siitä hieman toistuvan tuntuisen.

Tätä kompensoidaan vahvalla ääniraidalla, helposti lähestyttävällä ja viehättävällä tarinalla sekä suurella määrällä hauskoja alueita ja pomotaisteluita, jotka tekevät tästä matkasta kuitenkin ehdottomasti kokemisen arvoisen.

Kommentoi