Post thumbnail

Spongebob Squarepants: The Cosmic Shake on vauhdikas väripläjäys kaikille Paavo Pesusienen hc-faneille. Sen alkutasot säihkyvät todellista iloa. Värikylläisyyden ja napakan dialogin siivittämänä tapaamme Paavo Paavon ja Patrickin. Näyttämö on valmis hurjalle seikkailulle, jossa Paavo tapaa salaperäisen ennustajan. Ennustaja antaa Paavolle juomaa, jonka tarkoituksena on toteuttaa hänen unelmansa.

Paavo ei kuitenkaan tajua, että juoma on aitoa taikuutta, joka on varastettu itse kuningas Neptunukselta. Jokainen hänen toiveensa toteutuu välittömästi. Patrick muuttuu ilmapalloksi ja Sandy saa vihdoin tunnustusta lahjoistaan.

Toiveet toiveiden perään kulkevat, kunnes Bikini Pohjan maa hajoaa kahtia Paavon toiveiden täyttämiseksi. Tämä johtaa todellisuuden repeämiseen. Paavo ystävineen katoaat uusiin, rikkinäisiin maailmoihin. Näissä he ovta tahoillaan kuuluisia elokuvatähtiä, merirosvoherroja ja valtavia hirviöitä.

Julkaisupäivä: 31.1.2023
Alustat: PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch
Kehittäjä: Purple Lamp Studios
Julkaisija: THQ Nordic

Ensimmäiset ajatukset

Spongebob Squarepants: The Cosmic Shake ei taida osata oikein päättää, miltä vuosikymmeneltä se on. Osittain tuote tuntuu enemmän 00-luvun tasohyppelypeliltä kuin sen inspiraationa toimineelta 00-luvun tasohyppelypeliltä – Battle for Bikini Bottomilta, jonka samainen studio on hiljattain remasteroinut. Ongelmaksi muodostuu se, että tällä uusimmalla pelillä on lopulta vain vähän sanottavaa.

Suurista ennakko-odotuksista huolimatta on todettava, että pelin alkupuoli tuntuu vain halvalta jäljitelmältä, joka sisältää reippaasti nostalgiaa. Nostalgiassa itsessään ei todellakaan ole mitään vikaa, mutta nyt tuntuu, että sitä on ahdettu peliin ymmärtämättä Paavo Pesusienen ja fanien välistä suhdetta.

Noin pelin puolivälin jälkeen tunnelma kuitenkin muuttuu täysin. Pinnallisten, turvallisten tasohyppelyiden ja toistuvien nostalgiasyöttien sijaan saamme näytteen siitä, mihin uudet kehittäjät tosiasiassa pystyvät, ja kyllähän ne todellakin pystyvät. Muutamista ärsyttävistä suorituskykyongelmista huolimatta The Cosmic Shake tuntuu raikkaalta ja hauskalta.

Spongebob Squarepants: The Cosmic Shake 2023 Traileri

Pelin kulku

Kun aloitat The Cosmic Shaken pelaamisen, tiedossa on tosiaan vain pelkkä minipaketti kaikesta siitä, mitä tarjolla voisi tässä kohtaa olla. Tehtäväsi on käytännössä vain hypätä ja hyökätä. Kun tähän varsin monotoniselta tuntuvaan tekemiseen yhdistetään vielä tyypilliset Paavo Pesusienen pelleilyt, tuntuu homma asteen verran liian lapselliselta.

Jostain syystä kaikki hauskuus jää, kuten johdannossa kerroimmekin jo, pelin myöhempiin vaiheisiin. Ensimmäisten parin tutuissa paikoissa tapahtuvien seikkailujen jälkeen saat vihdoin kasan uusia liikkeitä, jotka heitetään eteesi nopeasti peräkkäin. Alkupuoliskon tutut paikat eivät muuten ole läheskään niin yksityiskohtaisia kuin vuonna 2023 julkaistulta peliltä voisi odottaa.

Kun vauhtiin kuitenkin päästään, tiedossa on muutakin, kuten riuttojen puhaltamista, kuplaohjuksia, karatehakkaamista ja koukkujen heiluttelua. Tässä pelin kehittäjät eivät ole olleet uusien ideoiden puutteessa, harmi vain ettei tämä näy ensimmäisten tuntien aikana. Siksi The Cosmic Shake ei ole kuukauden peli -listallamme.

Alku kankea, sitten paranee

Kun pääset alun tylsyydestä, peli jatkuu huikean räjähtelevänä. Pomotaisteluissa on enemmän vaihtelua, ja näyttämöt avautuvat monin uusin tavoin. Kaiken lisäksi edessäsi on monesti todella upeat näkymät. Ne ulottuvat parhaimmillaan jopa kilometrien päähän.

Kun olet kartan korkeimmalla kohdalla ja näet yhä kaikki yksityiskohdat alla olevasta alueesta, jopa kaikkein kyynisimmänkin ”Paavo oli parempi minun aikanani” -fanin on tunnustettava, että tämä on valtava parannus Battle for Bikini Bottomiin.

Paras sekoitus uutta ja vanhaa löytyy ehdottomasti Prehistoric-vaiheesta. Uusia läppiä on joka puolella, sekä tasossa että luolamieskielessä, jota kaikki hahmot käyttävät. ilmeikäs animaatiotyöskentely tähän yhdistettynä todistaa sen, että nykyaikaiset Paavo Pesusieni-pelit voivat olla paljon muutakin kuin nostalgialla höystettyä lisenssipelien hömppää.

Etenkin tasoissa, joissa kaikki uudet ominaisuudet yhdistyvät, homma toimii ehdottomasti parhaiten. Tällaisia ovat esimerkiksi keskiaikaisen unelmamaailman sokkelot ja korkeat tasoloikat. Myös alkuperäiset hahmot ovat aivan mahtavia, ja ne sopivat saumattomasti Paavo Pesusienen maailmaan.

Useat viittaukset pelissä viittaavat selkeästi nostalgiayleisön palvelemiseen. Eräässä vaiheessa esimerkiksi Sandy pukeutuu Kill Bill -haalariin. Pelissä on mukana viittauksia myös lukuisiin meemeihin. Näitä näet esimerkiksi hahmojen puvuissa. Nämä ovat mielestämme varsin hauska lisä!

Risuja suljetuista tiloista ja muutamasta muustakin seikasta

Spongebob Squarepants: The Cosmic Shake peliarvostelu käy tietenkin läpi myös ne negatiiviset puolet. Tiimiämme harmittamaan jää tässä pelissä ennen kaikkea se, ettei Paavo Pesusienen taloa ole mahdollista tutkia. Kalmarin kotiin ei myöskään ole mahdollista murtautua ja päästä sinne murtautumaan tauluja. Mihinkään rakennukseen ei ole pääsyä. Näitä olisi ollut hauska päästä tutkimaan.

Ongelmana näemme myös todellisten yllätysten puutteen jokaisessa valtakunnassa. Osa niistä päättyy suureen, mieleenpainuvaan pomotaisteluun kun taas toiset yksinkertaisesti loppuvat kuiskaukseen. Silloin sinun on siirryttävä seuraavaan lukuun lyhyen tarinapätkän jälkeen. Näilläkin tasoilla tehdään samanlaisia toimintoja, lyödään vihollisia, kerätään hyytelöä ja suoritetaan melko vähäpätöisiä tehtäviä.

Johdonmukaisuus on tämän pelin suurin ongelma. Vaikka peli voi ajoittain tuntua inspiroimattomalta ja väkinäiseltä, on se yllättäen seuraavassa käänteessä täynnä luovuutta. Tämä luovuus näkyy niin käsikirjoituksessa, visuaalisessa ilmeessä kuin tasohyppelyssäkin.

Tässä arvostelussa mainituista ongelmista huolimatta toivomme, ettei tämä jää viimeiseksi Paavo Pesusieni-aiheiseksi peliksi. Pelkästään viimeinen taso – sen hassunhauska lähtökohta ja ainutlaatuinen mekaniikka – ovat tiimimme mielestä aivan mainiosti riittäviä todisteita siitä, että kehittäjällä on vielä paljon kikkoja hihassaan.

Yhteenveto

Spongebob Squarepants: The Cosmic Shake on pienistä vioistaan huolimatta miellyttävä 3D-tasohyppelypeli, joka noudattaa uskollisesti genren peruskaavaa.

Vaihtoehtoisen todellisuuden teemoittelu tuo selkeän eron aiempiin Paavo Bikini -peleihin, mutta ideoita ei kuitenkaan selvästi, mistä lie syystä, haluta käyttää täysillä. Valitettavasti ttämä rajoittaa pelin laajuutta jopa merkittävästi.

Vauhdikas dialogi naurattaa satunnaisesti, ja kokemus on riittävän miellyttävä alusta loppuun saakka. Toisaalta voimakas menneisyyden kunnioittaminen ja mielenkiintoisten ideoiden puute tarkoittaa, että The Cosmic Shake ei jää pyörimään mieleen kovinkaan pitkään.

2 tähteä: ★★

Lue seuraavaksi: Pelin sisäiset ostot

Kommentoi