Post thumbnail

Scars Above tarjoaa häikäisevää estetiikkaa joka pursuaa galaktista tematiikkaa ja räjähtävää toimintaa. Mutta kuinka hyvän vaikutuksen se tekee pelattavuutensa kanssa ja miten hyvin sen on todellisuudessa mahdollista erottua vuoden 2023 aikana julkaistavien muiden avaruuspelien joukosta?

Julkaisupäivä: 28.2.2023
Alustat: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S,PC
Kehittäjä: Mad Head Games
Julkaisija: Prime Matter

Viime aikoina on vaikuttanut vahvasti siltä, että pelikehittäjät etsivät jopa aikaisempaa innokkaammin inspiraatiota planeettamme ulkopuolelta. Avaruutta tutkimaan pääset tänäkin vuonna todella monen eri pelin kautta.

Scars Above eroaa monesta muusta vastaavasta pelistä siinä, miten tässä pelissä suuntaat matkasi huomattavasti synkempiin syvyyksiin kuin mitä yleensä ollaan totuttu näkemään. Ja mitä näkemiseen tulee, on Scars Above visuaalisesti täydellisen upea. Suuret linjaukset mykistävät, mutta samoin myös asukkaat ja villieläimet ovat täysin omaperäisiä ja vangitsevat katseen.

Above Scars virallinen traileri 2023

Juonesta

Kun tarina starttaa, tulee sinusta Sentient Contact Assessment and Response -ryhmän (SCAR) täysivaltainen jäsen, Kate. Kate on insinööri, joka pystyy 3D-tulostamaan laitteita. Tämä on tärkeä taito, sillä tulostettava laitteett auttavat sinua matkan varrella erilaisissa korjauksissa ja huollossa.

SCAR-ryhmä, joka koostuu maailman johtavista tutkijoista ja tiedemiehistä. Kun Maan kiertoradalle on saapunut Metahedron-niminen rakenne, SCAR:n tehtävänä on selvittää sen tarkoitus galaksissamme. Valitettavasti SCAR:n suunnitelmat menevät pieleen kun ryhmä tekee pakkolaskun vailla tietoa siitä, mikä aiheuttaa aluksen toimintahäiriön.

Heräät erossa tiimistäsi ja etsit epätoivoisesti reittiä takaisin tiimisi luokse. Jokin on kuitenkin pahemmin pielessä kuin uskotkaan. Yhteydet ovat poikki. Planeetan sivilisaatiolla on älykkyyttä, johon et ole valmistautunut. Kaiken kukkuraksi tämän kauniin, mutta julmalta vaikuttavan maailman kasvisto ja eläimistö ovat täysin vihamielisiä.

Aivan alussa sinua ohjaa näky muukalaisesta, joka on ilmeisesti kotoisin tästä maailmasta. Vaikka alkuperäinen tavoitteesi onkin löytää muut tiimisi jäsenet, sinut vedetään syvemmälle maan ulkopuoliseen mysteeriin, jossa riittää selviteltävää.

Planeetalla olevat viholliset eivät epäröi tartuttaa sinuun myrkkyjä eikä heittää sinua päin happamia räjähdyksiä. Silloin jokainen ammuttu luoti on elämän ja kuoleman kysymys.

Katen kyvyt

Katen kyvyt saavat tutkimusmatkailun tuntumaan pikemminkin askareelta kuin minkään sortin inkvisiittorin pyrkimykseltä. Kykyjä parannetaan keräämällä violetteja ”tiedon” palloja. Näitä on sijoitettu satunnaisille alueille.

Saat myös niitä skannaamalla aiemmin kohtaamattomia vihollisia, kun olet vain ensin höyrystänyt ne.

Aseet ja taistelut

Perinteisten aseiden lisäksi sinulla on erilaisia vempaimia, joita voit käyttää taistelussa ja arvoituksissa. Käytössäsi on mm. kaasupommi, hidastuskupla, kilpi, houkutuslintu ja aikavaiheistus.

Nämä kaikki ovat käteviä arvoituksissa, mutta niiden avulla voit myös olla luova taisteluissa. Pomotaistelut ovat tässä pelissä todella tehokkaita. Ne testaavat omaa arsenaaliasi täysin murtumispisteeseen asti.

Pelattavuus

Pelattavuus on Scars Abovessa mukaansatempaavaa. Toki kolmannen persoonan räiskintämekaniikka vaikuttaa aluksi melko geneeriseltä, mutta se muuttuu lopulta varsin omaperäiseksi.

Käytettävissäsi olevien elementtien yhdistäminen vihollisen heikkouden paljastamiseksi on todella palkitsevaa ja koukuttavaa.

Mitä pidimme

Scars Aboven maailma on täynnä arvoituksellisuutta. Se koostuu pääasiassa raunioista, käytävistä, vaikuttavista näkymistä ja hajanaisista soista.

Scars Abovea ei, sen varsin selkeästä avaruusteemasta huolimatta, kannata leimata pelkäksi avaruusspektaakkeliksi. Jos näin tehtäisiin, olisi se pelille suoranainen karhunpalvelus. Yritystä ei nimittäin tekijöiltä puutu; tarinankerronnassa on genrelle jopa poikkeuksellista kunnianhimoa.

Kunnianhimo pyrkii ulottamaan lonkeronsa perinteisen indie-pelin ylitse, mutta toteutus ei valitettavasti ihan siihen saakka kuitenkaan yllä.

Mitä designiin tulee, on Scars Above yksi alkuvuoden ehdottomasti parhaimman näköisistä peleistä. Sen ympäristöstä huokuu kiehtova vanhanajan tunnelma. Jopa aavemaiseksi äityvä visuaalinen suunnittelu kutsuu sinua tutkimaan paikkoja, mutta samaan aikaan juuri tässä pelin suunta alkaa valitettavasti halkeilla.

Risut

Peli on tosiaan äärimmäisen lumoava ulkoiselta toteutukseltaan ja mykistää katsojansa monessakin eri kohdassa. Harmillisesti on silti todettava, että Scars Above pelaa kerronnalliset paukkunsa turhan tiiviisti neljän luvun aikana.

Jokainen näistä jaksoista yrittää tuoda Katen tehtävään kiireellisyyttä, mutta koska pelin tiedonkeruumenetelmä on suorastaan alkeellinen, ei siitä ole paljoa hyötyä.

Mielestämme peli ei onnistu siinä mitä se selkeästi yrittää: innovatiivinen tarinankerronta takkuaa monin paikoin, eikä riitä täydentämään Scars Aboven luomia varsin kiehtovia ympäristöjä.

Peliin on yritetty saada kaksi eri menetelmää komboksi ilman, että nämä kuitenkaan nivoutuvat saumattomasti yhdeksi kokonaisuudeksi. Toisaalta haluat hallita kolmannnen persoonan räiskintäpelissä, kun taas toisaalta haluaisit vain seikkailla ympäriinsä tarkistuspisteitä käyttämällä.

Scars Above peliarvostelu

Scars Above sisältää juuri tästä syystä valtavan ristiriidan. Se haluaa selkeästi tarjota sinulle huikean tutkimusmatkan, mutta samalla sinun olisi pyrittävä kiinnostumaan myös Katen monista salaisuuksista.

Tasojen nostamisen ei pitäisi tuntua työläältä, varsinkaan kun XP:tä ei voi saada voittamalla vihollisia perinteisellä tavalla. Silti sinua rangaistaan siitä, ettet tutki Scars Aboven jokaista kolosta, mikä on todella turhauttavaa.

Etenkin loppupään pomot vaativat tiettyjen taitopuusi osien parantamista. Vastaavalaista ristiriitaista lähestymistapaa on havaittavissa myös aseiden kohdalla.

Yhteenveto

Muutamasta selkeästä miinuksestaan huolimatta Scars Above on yksi mukaansatempaavimmista ja nautittavimmista peleistä, joita olemme pelanneet hetkeen.

Pelin maailma, hahmot, ulkoinen toteutus kokonaisuutena ja haasteet tekevät Scars Abovesta pelin, josta ei meinaa saada tarpeekseen.

Huono avaus pelissä voi kuitenkin karkottaa malttamattomimmat pelaajat, mutta jos alun ohi pääsee, on tiedossa todella huikea elämys. Mikäli haluat jotakin erilaista, tsekkaa Fitness Boxing Fist of the North Star.

Plussat ja miinukset

+Upea maailma jossa silmä lepää
+Paljon erilaisia aseita käytössäsi
+Enemmän kuin kolmannen persoonan räiskintäpeli
+Hyvin toteutettu avaruusteema

-Pieniä teknisiä häiriöitä
-Osaltaan yrittää olla liikaa kerralla

Kolme tähteä ★★★

Tsekkaa myös tämän kuukauden peli!

Kommentoi