Post thumbnail

Mario Bros on yksi kaikkien aikojen ikonisimmista ja rakastetuimmista pelisarjoista. Luotu japanilaisen Nintendo-yhtiön toimesta, Mario Brosin seikkailut ovat lumonneet pelaajia ympäri maailman jo vuosikymmenten ajan. Alun perin vuonna 1985 julkaistu Mario Bros -peli on kasvanut maailmanlaajuiseksi ilmiöksi, ja sen vaikutus pelimaailmaan on kiistaton.

Tarina ja hahmot

Mario Brosin tarina keskittyy Italian putkimieheen nimeltä Marioon, joka yhdessä veljensä Luigin kanssa seikkailee Mushroom Kingdom -nimisessä fantasiamaailmassa.

Pelaajat ohjaavat Mariossa tai Luigissa olevaa hahmoa ja etenevät taitavasti suunnitelluissa tasoissa, kohtaavat erilaisia vihollisia ja suorittavat tehtäviä pelimaailman pelastamiseksi pahalta Bowserilta.

Mario Brosin hahmot, kuten itse Mario, hänen veljensä Luigi, prinsessa Peach ja heidän uskolliset ystävänsä, kuten Yoshi ja Toad, ovat tulleet ikonisiksi ja rakastetuiksi pelaajien keskuudessa.

Mario Bros -pelisarja on onnistunut luomaan syvällisiä hahmoja, joiden seikkailuissa pelaajat voivat samaistua ja eläytyä.

Tarina

Mario Brosin tarina on yksinkertainen, mutta se on toistunut monissa peleissä ja luo perustan sankareiden seikkailuille. Tarina alkaa yleensä sillä, että Bowser sieppaa prinsessa Peachin ja sulkee hänet jonnekin Mushroom Kingdomissa.

Mario tai Luigi saavat tehtäväkseen pelastaa prinsessan, ja heidän on käytävä läpi erilaisia maailmoja, kukistettava vihollisia ja voitettava Bowser pelastaakseen päivän.

Vaikka tarina saattaa vaikuttaa perinteiseltä, se on silti onnistunut säilyttämään viehätyksensä ja antanut tilaa monille luoville käänteille ja lisäjuonille. Pelaajat ovat voineet uppoutua erilaisiin maailmoihin ja kohtaavat erilaisia haasteita, mikä tekee jokaisesta pelistä ainutlaatuisen, vaikka perusasetelma säilyykin samana.

Hahmot

Hahmoista tunnetuimpia ovat kiistatta Mario ja Luigi, mutta myös muut tutut hahmot valloittavat vuodesta toiseen.

Mario

Mario on pelisarjan päähenkilö ja eponyymi sankari. Hän on italialainen putkimies, joka tunnetaan punaisesta hatusta, sinisestä kokomustasta asusta ja merkittävistä viiksistä.

Mario on monipuolinen hahmo, ja pelaajat ovat nähneet hänet roolissa tasohyppelyissä, kilpa-ajoissa ja monissa muissa peleissä. Hänen tärkeimpänä tehtävänään on pelastaa prinsessa Peach pahalta Bowserilta.

Luigi

Mariosen veli Luigi on usein nähty kakkosroolissa, mutta hän on yhtä taitava ja seikkailunhaluinen. Luigi on pitkä ja hoikka, ja hän käyttää vihreää asua.

Luigi on pelastanut Mushroom Kingdomin omissa seikkailuissaan ja on myös tunnettu Mario Brosin moninpelissä toisena pelaajana.

Prinsessa Peach

Mushroom Kingdomin prinsessa Peach on toistuva avunpyytäjä ja Bowserin sieppaama prinsessa. Hän on tunnettu vaaleanpunaisesta asustaan ja korkeasta äänestään.

Vaikka hän on usein pulassa, hän on myös nähty toiminnassa monissa spin-off-peleissä, kuten Mario Kartissa ja Mario Tennisissa.

Bowser

Pelisarjan pahis, Bowser, on jättiläismäinen kilpikonna, joka on tunnettu ilkeästä naurustaan ja kyvystään heittää tulipalloja. Hän kidnappaa prinsessa Peachin ja aiheuttaa kaikenlaista kaaosta Mushroom Kingdomissa.

Vaikka hän on päävastustaja, hänen hahmonsa on nähty myös eri valossa, erityisesti peleissä, kuten ”Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars.”

Yoshi

Yoshi on dinosaurus, joka toimii Mariosen ja kumppaneiden apurina. Hän on ensimmäisen kerran esitelty ”Super Mario World” -pelissä. Yoshi pystyy nielemään vihollisia ja erilaisia esineitä, ja hänestä on myöhemmin tullut yksi pelisarjan suosituimmista hahmoista.

Mario Bros

Pelimekaniikka

Ensimmäinen Mario Bros -peli mullisti pelimaailman tarjoamalla pelaajille uudenlaisen pelimekaniikan. Tämä tasohyppelypeli yhdisti taitavan pelisuunnittelun, vauhdikkaat tasot ja omaperäisen maailman luomisen.

Myöhemmin Mario Bros -pelit ovat laajentaneet pelimekaniikkaansa monin eri tavoin, kuten Mario Kart -racing-peleissä, Mario Party -juhlapeleissä ja monissa muissa lajityypeissä.

Mario Brosin tunnusomaiset putket, sienet ja liikkuvat lohkot ovat kaikki osa pelin ikonista visuaalista tyyliä. Pelisarja on onnistunut pitämään kiinni perinteisistä elementeistään samalla kun se on kehittynyt vastaamaan pelaajien odotuksiin ja teknologian muutoksiin.

Vaikutus peliteollisuuteen

Mario Bros -pelisarja on ollut merkittävä vaikuttaja peliteollisuudessa. Se on asettanut standardin tasohyppelypelien suunnittelulle, ja monet muut pelit ovat ottaneet vaikutteita Mario Brosin menestyksestä.

Nintendo on myös laajentanut Mario Brosin brändiä muihin viihdealoihin, kuten elokuviin, sarjakuviin ja leluihin.

Millä konsolilla Mario Brosia voi pelata?

Mario Bros -pelisarja on vahvasti sidoksissa Nintendo-yhtiöön, ja suurin osa sen peleistä on julkaistu Nintendon omilla pelikonsoleilla. Tähän mennessä Mario Bros -pelejä on voitu pelata seuraavilla Nintendo-konsoleilla:

  1. Nintendo Entertainment System (NES): Alkuperäinen ”Super Mario Bros.” julkaistiin NES:lle vuonna 1985, ja se oli yksi ensimmäisistä peleistä, jotka todella auttoivat nostamaan NES:n suosiota.
  2. Super Nintendo Entertainment System (SNES): Monet Mario Brosin klassikoista, kuten ”Super Mario World” (1990), julkaistiin SNES:lle. Tämä konsoli toi mukanaan uusia ulottuvuuksia ja mahdollisti monimutkaisemman pelisuunnittelun.
  3. Nintendo 64: ”Super Mario 64” (1996) oli ensimmäinen 3D Mario -peli, ja se julkaistiin Nintendo 64:lle. Tämä peli mullisti tasohyppelypelien maailman ja on edelleen yksi kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista peleistä.
  4. Nintendo GameCube: ”Super Mario Sunshine” (2002) on yksi Mario Brosin peleistä, joka julkaistiin GameCubelle. Siinä Mario käyttää vesiruiskua puhdistaakseen saaren ja ratkaistakseen pulmia.
  5. Wii: ”Super Mario Galaxy” (2007) ja sen jatko-osa ”Super Mario Galaxy 2” (2010) ovat esimerkkejä Wii-konsolille julkaistuista peleistä. Näissä peleissä Mario seikkailee avaruudessa ja hyödyntää planeettojen vetovoimaa.
  6. Wii U: ”New Super Mario Bros. U” (2012) on yksi Wii U:lle julkaistuista Mario-peleistä, joka yhdistää perinteisen tasohyppelyn ja moninpelin.
  7. Nintendo DS ja Nintendo 3DS: Useita Mario Bros -pelejä, kuten ”New Super Mario Bros.” -sarja, on julkaistu kannettaville Nintendo-konsoleille.
  8. Nintendo Switch: ”Super Mario Odyssey” (2017) on yksi Switch-konsolille julkaistuista Mario-peleistä. Tämä peli yhdistää avoimen maailman seikkailun ja perinteisen Mario-huumorin.

On tärkeää huomata, että Mario Brosin klassikoita on myös julkaistu uusintapainoksina ja digitaalisina ladattavina versioina eri Nintendon alustoilla, mikä mahdollistaa näiden legendaaristen pelien pelaamisen myös uusimmilla Nintendo-konsoleilla.

Lopuksi

Mario Bros on pelisarja, joka on jättänyt pysyvän jäljen niin pelaajien sydämiin kuin koko peliteollisuuteen. Sen omaperäiset hahmot, huolellisesti suunnitellut tasot ja jatkuva innovointi ovat tehneet siitä todellisen pelimaailman ikonin.

Vaikka vuosikymmenet ovat kuluneet ensimmäisen Mario-pelin julkaisusta, Mario Bros jatkaa edelleen seikkailuaan uusissa peleissä ja laajentaa lumoavaa vaikutustaan pelaajiin kaikkialla maailmassa.

Muita tunnettuja pelisarjoja:

Kommentoi