Post thumbnail

Age of Empires: Definitive Edition 2023 on legendaarisen reaaliaikaisen strategiapelin uusi, uudistettu versio! Tässä versiossa voit kokea uudelleen historian tunnetuimmat taistelut. Grafiikat, musiikki, äänet ja muut ominaisuudet on viimeisintä huutoa ja tunnelma silti vanha ja tuttu.

Peli on ilmestynyt tammikuun viimeisellä viikolla. Vaikka meillä ei valitettavasti ollut mahdollisuutta pelata sitä ennen julkaisua, pääsimme nyt vihdoin tuotteen kimppuun. Muilta sivustoilta vilkuilimme toki myös mielipiteitä ja vaikutelmia, ja pääasiassa kokemukset pelistä olivat kaikki positiivisia. Odotukset olivat siis korkealla tätä arvostelua tekemään lähtiessä.

Mitä sieltä sitten paljastui? Ainakin ihan heti ensikättelyssä se, miten onnistuneesti tämä PC-strategiapeli on muunnettu konsolilla ohjainpohjaiseksi peliksi.

Julkaisupäivä: 31.1.2023
Alustat: Xbox, PC
Kehittäjä: Forgotten Empires
Julkaisija: Xbox Game Studios

Taustaa pelin julkaisusta

Xbox Game Studios päätti jokin aika sitten ilmoittaa, että Age of Empires II: Definitive Edition, yksi heidän kaikkien aikojen ylistetyimmistä PC-yksinoikeuspeleistään, portataan ja julkaistaan Xbox-konsoliperheelle. Tämä oli suorastaan shokeeraava ilmoitus ja monella meinasi uutisen kuultuaan mennä kahvit väärään kurkkuun. Siis että mitä että? Reaaliaikainen strategiapeli konsolille? Ja jossa kaikki mekaniikat on säilytetty? Miten kummassa Microsoft muka voisi onnistua?

Tiimimme olikin siis todella skeptinen sen suhteen, miten Microsoft pystyisi lunastamaan järjettömältä kuulostavan lupauksensa.

Xbox Series S/X -versio on ratkaistu uudella ohjainpohjaisella järjestelmällä. Se vaati myös koko käyttöliittymän uudelleenkartoittamista ja uusiksi suunnittelua. Vaikka Age of Empires II: Definitive Edition näyttää kieltämättä upealta, käyttöliittymä sen sijaan vaikuttaa suoraan sanottuna halvalta ja yksinkertaiselta. Esimerkiksi modernit fontit ovat suuressa ristiriidassa pelin keskiaikaisen tunnelman kanssa.

Age of Empires: Definitive Edition 2023 Traileri

Pelituntumassa kestää hetken aikaa totutella

Ohjausjärjestelmään kestää hetken aikaa tottua. Yksiköiden liikuttaminen ja vihollisten kimppuun hyökkääminen on yksinkertaista ja intuitiivista. Onneksi tässä on mahdollisuus liikkua aggressiivisesti kohti tiettyä kartan kohtaa ja tappaa kaikki tielleen osuvat.

Ongelmana on kuitenkin tietynlainen, jatkuva mikromanagerointi. Yksiköiden rakentaminen, tutkiminen ja tuottaminen pakottaa sinut käymään läpi outoja pyöränmuotoisia valikoita ja jopa joitakin pyörän sisällä olevia pyöriä löytääkseen haluamasi tutkimuksen tai yksikön.

Tuntuu todella oudolta pelata Age of Empiresin kaltaista, monimutkaista reaaliaikaista strategiapeliä ilman näppäimistön hienovireistä ohjausta. Tässäkin versiossa on siis runsaasti karttoja ja valikoita, joita pitää klikata läpi. Lisäksi sinun pitää valita, siirtää ja hallita monia yksiköitä. Tästä huolimatta World’s Edgen kehittäjät ovat suunnitelleet harkitun ohjaimen käyttöliittymän. Se toimi parin ongelman jälkeen yhtä saumattomasti kuin mitä pelaaminen on hiiren ja näppäimistön kanssa.

Yhteenveto

Age Of Empires 2: Definitive Edition on monelta osin varsin erilainen konsolipeli, kuten olettaa tällä taustalla saattaakin. Erilaiset kampanjat tuntuvat siinä tavanomaista viihdyttävimmltä. Meille kävi pelin kanssa niiin, ett ensimäistä kertaa pitkiin aikoihin panostimme käytössä oleviin kampanjoihin enemmän kuin muuhun.

Emme pelanneet tällä kertaa peliä sillä varsin perinteisellä tyylillä, jossa rakennetaan ensin valtava kaupunki, muurataan se perusteellisesti ja kehitellään sitten armeija aiheuttamaan järkyttävää tuhoa. Miksi emme tehneet näin? Mielestämme ohjausjärjestelmä ei edes sovi tällaiseen lähestymistapaan ja lähdimme siis lähestymään peliä toisesta kulmasta. Tämä oli hauskaa ja piristävää!

On pakko todeta, että Microsoftilta tämä veto oli varsin rohkea ja ansaitsee jo pelkästä yrityksestä ja uskalluksesta pisteitä. Peli on ihan järkevästi pelattavissa ohjaimella, mutta toisaalta PC:llä tämä homma toimii jo erinomaisesti. Siksi täytyy kysyä, ketä konsoliversio lopulta edes palvelee, vai palveleeko ketään?

Age of Empires II: Definitive Edition on nyt saatavilla Xbox Onelle, Xbox Series S/X:lle ja PC:lle.

2 tähteä: ★★

Kommentoi