Post thumbnail

Muinaiset temppelit ovat maasta noustessaan tuoneet mukanaan outoja olentoja, jotka terrorisoivat aluetta. Oletko tarpeeksi rohkea kohtaamaan vaarat? Risen 2023 kiidättää sinut suoraan kapinan, tyrannian ja mystisten rituaalien keskelle. Tehtäväsi on päättää, mihin suuntaan kohtalon heiluri heilahtaa.

Risen on Piranha Bytesin kehittämä toimintaroolipeli vuodelta 2009. Peli on saavuttanut julkaisunsa jälkeisinä vuosina jonkinlaisen kulttiklassikon maineen. Nykyään on trendikästä tuoda takaisin pelejä kauan sitten menneiltä vuosilta, ja THQ Nordic on lähtenyt tähän junaan hiljattain julkaisemansa Risenin myötä.

Nyt se on tuonut 14 vuotta vanhan kulttiklassikon takaisin esitelläkseen sen aivan uudelle pelaajasukupolvelle. Mutta kannattaako Farangan saarelle palata uudestaan, kun muinaiseen peliin on tehty vain muutamia, varsin vähäisiä ja jopa mitättömältä tuntuvia päivityksiä?

Julkaisupäivä: 24.1.2023
Alustat: PS4, PS, XBOX, XBOX ONE NINTENDO SWITCH
Kehittäjä: Piranha Bytes
Julkaisija: THQ Nordic

Ensimmäiset ajatukset

Risen 2023 versio ei selvästikään ole remasterointi. THQ Nordic päätti käytännössä julkaista Risenin uudelleen alkuperäisessä kunnossaan ja vain muutamalla pienellä korjauksella parantaa alkuperäistä pelikokemusta aikana, jolloin kyseisen ajanjakson pelit saavat täysimittaisia, perusteellisia uusintaversioita. Tämä tarkoittaa pelin osalta muun muassa uudelleen suunniteltuja käyttöliittymiä, täydellistä gamepad-ohjausta ja ”täysin saumatonta suoratoistokykyä”, jonka ansiosta voit liikkua Farangan valtavan saaren halki näkemättä koskaan latausruutua. Tästä ehdottomasti plussaa valmistajille.

Suoraan sanottuna tämä Risen on siis käytännössä sama kuin mitä Xbox 360:n ja PC:n käyttäjät saivat käsiinsä jo vuonna 2009. Kyseessä on tosiaankin hyvin vanha peli. On aivan ilmeistä, että julkaisu on tarkoitettu niille, jotka pitivät pelistä sen ilmestyessä ja etsivät nostalgista kokemusta muutamalla nykyajan mukavuudella. Nämä lisätyt mukavuudet tekevät kyllä tuotteesta houkuttelevamman, mutta riittävätkö ne kuinka pitkälle ja onko tässä esimerkiksi potentiaalia olla vuoden paras peli?

Risen: juoni ja idea

Sukella Risenin synkkään ja tunnelmalliseen maailmaan, jossa jokaisella teolla on seurauksensa. Hallitse miekkaa, opettele sauvataistelun taito tai ryhdy voimakkaaksi maagiksi ja kulje tiesi läpi maan, joka on täynnä salaperäisiä maanjäristyksiä, pelottavia hirviöitä ja mittaamattoman arvokkaita aarteita. Kaikki tämä toimii saumattomassa avoimen maailman roolipeliseikkailussa.

Pelaajan ohjaat Risenissä nimetöntä sankaria, joka sopii stereotyyppiseen geneeriseen videopelin päähenkilöön. Näitä saimme nähdä väsyksiin asti 2000-luvun lopulla. Huolimatta siitä, että Risen 2023 versio on täysin ääninäytelty, ja vieläpä melko tehokkaasti, hahmon persoonattomuus ei lupaa hyvää pelin yli 60 tunnin mainostetulle sisällölle.

Risen 2023 peliarvio

Risenille voidaan tämä kuitenkin antaa anteeksi, sillä itsetehty hahmo ei ole mitään epätavallista roolipeleissä, varsinkaan siis juuri tämän aikakauden roolipeleissä. Ja etenkin kun ottaa huomioon, mihin sen tarina johtaa ja miten hyvin ääninäyttely on toteutettu, ei moitteille juurikaan ole lopulta sijaa.

Käytössäsi on melko tavanomainen valikoima teräviä, tylppiä ja kauko-ohjattavia aseita. Taisteluanimaatiot ovat paikoin nykiviä, ja kestää jonkin aikaa tottua pelin kulkuun taisteluissa. Paikannus on tässäkin pelissä suorastaan avainasemassa, mutta oikean asennon löytäminen ja siihen pääseminen on jopa tottuneemmalle pelaajalle toisinaan vaikeaa.

Visuaalinen ilme

Koska kyseessä ei ole remasterointi tai uusintaversio, visuaaliseen ilmeeseen ei ole juurikaan puututtu. Ja rehellisesti sanottuna se ei todellakaan ole huono asia. Vaikka peli näyttääkin vanhentuneelta nykystandardeihin verrattuna, on sen taidesuunnittelu suorastaan loistavaa.

Ja juuri tuon taidesuunnan ansiosta saatat löytää itsesi uppoutumasta tähän maailmaan. Kyllä sille on olemassa syynsä, miksi esimerkiksi juuri Risen-sarja on niin valtavan rakastettu vuosikymmenestä toiseen, ilmeisistä puutteistaan huolimatta.

Tekniset speksit

Ruudunpäivitysnopeudessa ei ollut havaittavia notkahduksia, vaikka taikuutta käytettiinkin makuumme jopa yli-innokkaasti ja efektit täyttivät ruudun. Pelin tässä versiossa on myös ”suorituskyky”-vaihtoehto, jonka voi kytkeä päälle tai pois päältä. Tiimillemme ei kuitenkaan ole oikein selvää, mitä tämä vaihtoehto tekee. Peli näyttää pyörivän yhtä hyvin sen ollessa päällä tai pois päältä, eikä visuaalisia muutoksia näyttänyt tapahtuvan kummallakaan tavalla.

Muutamia jäätymisiä lukuun ottamatta peli pyörii hyvin, kuten PS5:n kaltaisella tehokkaalla

koneella pitääkin. Jopa silloin, kun ruutu oli kokonaan taikatehosteiden täyttämä, ruudunpäivitysnopeus ei koskaan laskenut alle tasaisen 30 fps:n. Se on varsin kelpo suoritus!

Risen 2023 virallinen traileri

Tärkeimmät ominaisuudet

  • Täydet gamepad-ohjaimet ja uudistettu käyttöliittymä.
  • Avoimen maailman toimintaroolipeli. Jokaisella teolla on seurauksia.
  • Jaettu neljään lukuun. Saat päättää kummalle puolelle liityt.
  • Yli 20 erilaista loitsua. Voit valita niistä joko kääröjen tai riimujen avulla.
  • Täysin saumaton maailman suoratoistotuki – ei latausruutuja.
  • Jokaisella tasolla hahmo oppii ja parantaa taitojaan.
  • Käsittämätön määrä erilaisia sivutehtäviä ja olentoja löydettäväksi.

Yhteenveto

Pelin alkutunnit ovat kieltämättä hieman hidasta puuhaa, mikä johtuu lähinnä pelin taistelusta. Taikuuden lisääminen tietyn pisteen jälkeen avaa taisteluvaihtoehtoja huomattavasti, mikä on hienoa! Kuolemattomien kätyrien loihtiminen ja vihollisten räjäyttäminen taikasäteillä on mahtavaa. Toisaalta on todettava, että näiden voimien saaminen käyttöön vie jonkin aikaa.

Risen on ehdoton roolipeliklassikko, jossa koet uskomattoman tarinan, mukaansatempaavan maailman ja haastavan pelattavuuden, kaikki yhdessä paketissa. Vaikka se onkin käytännössä sama peli kuin julkaisunsa aikaan, on aika hauska nähdä se nykyaikaisilla konsoleilla ja huomatta sen kaiken lisäksi toimivan ihan hyvin. Vaikka ´Risen 2023 ei varmastikaan tule pelinä olemaan kaikkien mieleen, on se vallan kelpo tuote kaikille nostalgian nälkäisille.

4 tähteä: ★★★★

Kommentoi