Post thumbnail

On kulunut viis vuotta siitä, kun Atomic Heartin ensimmäinen traileri sai pelaajat ympäri maailman innostumaan suorastaan ennennäkemättömällä tavalla. Vaihtoehtoisen historian esittelevä tarina sijoittuu Neuvosto-Venäjälle. Tarkemmin sanottuna Atomic Heart sijoittuu vuoteen 1955. Jutun twistinä on kuitenkin se, että vuosi 1955 ei tässä pelissä ole lainkaan sellainen jonka historiamme muistaa. Voit käytännössä unohtaa miltei kaiken mitä olet oppinut koulussa tästä ajanjaksosta.

Mundfish on mielenkiintoinen indie-pelistudio, jonka ensimmäisessä suuremmassa projektissa ei rohkeutta ja kunnianhimoa puutu. Atomic Heart 2023 peli nostaa pintaan varsin erilaisia reaktioita tunnelmansa ja maailmansa avulla, mutta onko se kaikilla osa-alueillaan yhtä loistava?

Suorastaan hämmentävä kokonaisuus sisältää paljon hauskoja elementtejä ja runsaasti ihmettelemisen aihetta.

Julkaisupäivä: 21.2.2023
Alustat: PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series S|X, Xbox One
Kehittäjä: Mundfish
Julkaisija: Focus Entertainment

Taustaa

Suursotien jälkeen Neuvostoliitto on kerännyt yhteen maailman etevimmät tiedemiehet. He ovat löytäneet neuropolymeerit, joiden ansiosta teknologiassa on tehty järisyttäviä läpimurtoja miltei kaikilla elämän osa-alueilla. Uuden teknologian ansiosta maatalous, liikenne ja aseet ovat päässeet kehittymään ällistyttävällä nopeudella.

Tästä pääsemme pelin varsinaiseen juoneen. Olet pelissä agentti P-3, entinen sotilas, joka on tänä päivänä järjestelmän johtajan suora alainen. Kollektiivi 2.0 on pelin alussa juuri käynnistymässä. Kollektiivi 2.0:n tavoite on siirtää kaikki toiminta yhteen suureen hivemindiin. Se kattaa venäläisten kansojen lisäksi kaikki maailman ihmiset.

Kuten arvata saattaa, kollektiivin laukaiseminen ei suju ongelmitta. Robotit joita järjestelmä ohjaa, alkavat käyttäytymään vihamielisesti. Ne hyökkäävät jokaisen lähellä olevan kimppuun.

Atomic Heart 2023 traileri

Mitä pidimme

Aloitetaan parhaista puolista ja edetään sitten niihin seikkoihin, joissa olisi mielestämme ehdottomasti parantamisen varaa. Usko kun sanomme, sellaista on reippaasti.

Atomic Heartissa Venäjän teknologisen vallankumouksen kuvaaminen on onnistunut erinomaisesti. Rakennusten sijoittelu arkkitehtonisesti sopii loistavasti 1950-luvulle. Tunnelma on myös varsin onnistunut ja voit aistia vain vähän aikaa sittensaavutetun edistyksen ja sen aiheuttaman sosiaalisen nousun. Kartalta löydät vallan upeita rakennuksia. Kokonaisuutena futustistista scifiä ja realismia on saatu sekoitettua todella hienosti.

Erityisen kiehtovina pidimme erilaisissa maisemissa kulkemista ja tilanteita, joissa kuljet maanalaisiin rakennelmiin. Tässä maailmassa silmä todella lepää ja ympäristöä haluaa ahmia. Se, että samaan aikaan ympäristö on kaunis ja huolestuttava, luo säväyttävän kontrastin.

Mutta sitten ne negatiiviset puolet. Ensinnäkni, kerronta tässä pelissä on kuin lässähtänyt pannukakku. Kaikesta huomaa, että yritystä on ollut isosti, mutta sitä ei ole osattu toteuttaa vaadittavalla tavalla. Tulet nopeasti huomaamaan, että hahmona P-3 on valitettavan pinnallinen. Kaikki pääosanäyttelijät ovat ikävästi ennalta arvattavia. Myöskään juonenkäänteet eivät tunnu tarpeeksi pitkälle harkituilta.

Vaikka Atomic Heartin tarina on ennalta-arvattava ja varsin tavanomainen, on plussaa annettava kuitenkin sen yhtenäisyydestä.

Vaikka tarinassa, pelattavuudessa ja rakenteessa on selkeästi ongelmallisuutensa, on graafinen toteutus niin upea, että pelaamista ei hevillä halua jättää keskenkään.

Taistelut

Taistelut ovat paikoin hyvinkin viihdyttäviä ja paikoin jotakin aivan muuta. P-3 pystyy hankimaan ja rakentamaan jopa kaksitoista asetta. Ne edustavat kolmea päätyyppiä:

  • tavalliset tuliaseet, kuten pistoolit, kiväärit
  • erikoisaseet, kuten sinko, energiakiväärit
  • lähitaisteluvälineet.

Sinulla on käytössäsi myös vasemman käden hanska, Char-les, Sillä on erilaisia kykyjä, joita voit käyttää taistelussa. Taidot vaihtelevat sähköskusta vihollisen jäädyttämiseen. Kiinnostavimmat toiminnot ovat silti kokonaisen ryhmän leijuttaminen massatelekinesian avulla sekä kilven pystyttäminen. Taisteluhanskan avulla voit hyödyntää elementtiheikkouksia, joihin jotkut mutantit ja myös robotit tuntuvat olevan taipuvaisia.

Atomic Heart arvostelu

Lähitaistelut tuntuvat metallia ja terästä murskatessa ihan tyydyttäviltä. Taistelut eivät kuitenkaan kanna riittävästi suuremmissa tilanteissa. Niissä voit kohdata vähän turhankin helposti sinua ketterämpiä vihollisia tai jäädä tainnutuslukkoon. Erityisesti meitä rassasi se, että monet suuremmat taistelut tuntuivat pelkästään turhauttavalta kulutussodalta.

Aseiden käyttäminen on kuitenkin vakaata, mutta näyttäväksi sitä ei voi sanoa. Parhaaksi ystäväksesi tulee lopulta haulikko. Aseet toimivat yleisellä tasolla kiitettävästi. Kun erilaisia vihollistyyppejä on paljon, on pelissä mahdollista saada mukavasti vaihtelua.

Atomic Heart tarjoaa lineaarisen kokemuksen

Monet voivat ensin kuvitella, että Atomic Heart on puoliksi avoin seikkailu, jossa on runsaasti sivutehtäviä ja ylimääräistä aktiviteettia. Sellaista ei kuitenkaan ole, valitettavasti, tarjolla.

Moniuloitteisen elämyksen sijaan peli voi tarjota perin lineaarisen kokemuksen. Valtaosa seikkailusta tapahtuu sisätiloissa ja maanalaisissa rakennelmissa.

Avointa tutkimusmatkailua ei ole tiedossa kuin pääasiassa taistelujen ja tehtävien välissä. Robotteja on käytännössä joka paikassa. Tämä tekee avoimen tutkimusmatkailun entistä vaikeammaksi. On siis turhan helppo olla yhtäkkiä keskellä kuluttavaa tulitaistelua tai päätyä vangiksi.

Järkevintä onkin, että säästät resursseja sekä ammuksia ja ajat aina suoraan seuraavaan tehtävään. Ylimääräistä tutkimista kannattaa vältellä. Tämä tuntuu tuskalliselta neuvolta antaa, koska maailman rakentamiseen on selkeästi käytetty järisyttävä määrä suunnittelua. Paikkojen tutkiminen ei myöskään tuota erityisiä palkkioita, joten se on siinäkin mielessä melko turhaa.

Homma menee kuitenkin hankalaksi siinä, miten ammuskelun loppuessa talojen ja voitettujen vihollisten tsekkaaminen on silti tärkeää. Tavaroiden kerääminen on tehty hanskan avulla suhteellisen simppeliksi, mutta se voi tästä huolimatta olla vaikeaa. Tämä taas johtuu siitä, että esineiden havaitseminen ei ole aina kovinkaan helppoa. Osa esineistä ei myöskään edes liiku ilman kunnollista syytä.

Kohtaat matkasi varrella runsaasti erilaisia koneita, joita saat käsiteltyä. Näet myös erilaisia mutantoituneita olentoja, joita tiedemiesten kokeilut ovat tuottaneet. Roboteissa on vaihtelua aina humanoideista hahmoista laserkasvoisiin tummiin tyranneihin.

Pomotaistelut ovat pelissä säännöllisiä. Niissä on laaja skaala laadullisesti: osa niistä on täydellisen loistavia ja osa järkyttävän kamalia. Konepomot on mahdollista voittaa vähän liiankin helposti.

Yhteenveto

Atomic Heart on ulkoiselta toteutukseltaan häkellyttävän hieno tuote. Harmillisesti tässä, kuten monessa muussakin pelissä, on sorruttu lähtemään tavoittelemaan liikaa kaikkea kerralla. Peli on samaan aikaan tylsä ja loistelias, mikä tuntuu hämmentävältä. Kokonaisuus ei hyvästä tahdosta huolimatta pysy tekijöillä hallussa.

Siksi,

Kolme tähteä ★★★

Tsekkaa myös tämän kuukauden peli!

Kommentoi