Post thumbnail

Tales of -sarjalla oli merkittävä rooli rakkaudessani JRPG-peleihin, ja sen lukuisista osista Tales of Symphonia on tunnettu fantastisesta kerronnasta, loistavasta ääniraidasta ja herttaisista näyttelijöistä. Näiden avulla onnistuttiin luomaan aikoinaan ikimuistoinen seikkailu, jota lämmitellään nyt uudelleen. Kaiken aikaisemman perusteella Tales of Symphonia Remastered tuo eteesi taattua laatua alusta loppuun saakka.

Vielä kahden vuosikymmenen jälkeenkin Tales of Symphonia on yksi genren vahvimmista. Pelissä on edelleen ja siinä on upeaa hahmojen vuorovaikutusta sekä jännittäviä käänteitä. Vielä näin vuosienkin jälkeen pelissä on siis erinomaisen mukaansatempaava tarinankerronta mutta myös ilahduttavan laaja valikoima sivutoimintoja.

Kun tähän lisätään vielä hahmojen keskinäinen vuorovaikutus sekä taisteluvaihtoehdot, on kyseessä tuhti seikkailupaketti. Remasterina tämä julkaisu ei kuitenkaan mielestämme aivan nyt osu kohdalleen. Ainekset johonkin paljon sykähdyttävämpään olisi ollut käsisssä, mutta kaikkia paukkuja ei ole osattu käyttää.

Julkaisupäivä: 17.2.2023
Alustat: PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch, Xbox Series X, Xbox One,
Kehittäjä: Bandai Namco Entertainment
Julkaisija: Bandai Namco Entertainment

Taustaa

Tales of Symphonia seuraa päähenkilö Lloyd Irvingin elämän muuttavaa matkaa, jossa hänestä tulee useiden muiden pelaajien ohella lapsuudenystävänsä Colette Brunelin suojelija. Lloyd on Sylvarant-nimisen maailman valittu, jonka tehtävänä on uudistaa maailma. Tämän hän tekee vierailemalla eri puolilla maata sijaitsevissa temppeleissä ja avaamalla ne. Kaikki ei ole kuitenkaan sitä miltä näyttää, vaan prosessin takaa löytyy järkyttäviä totuuksia. Nämä totuudet määrittelevät koko todellisuuden uudelleen.

Lloyd on sepän poika, joka vahingossa aiheuttaa kyläänsä kauhean tragedian. Hän lähtee parhaan ystävänsä Genisin kanssa saattamaan ja suojelemaan ystäväänsä Colettea, joka matkaa täyttämään Valittujen velvollisuudet ja pyrkii pelastamaan maailman tuholta.

Toisin kuin muissa Tales of -sarjan peleissä, tässä ei ole käytettävissä vapaata , 3D-liikkumista taistelukentällä lainkaan. Navigointi tapahtuu tämän sijasta pääasiassa 2D:nä. Jokaisella hahmolla on omanlaisensa heikkoudet ja vahvuudet. Tales of Symphoniassa on varsin mukaansatempaava tarina- Alun rauhallisen fiiliksen jälkeen vuorossa on järkyttäviä juonenkäänteitä. Monet niistä on kyllä jo etukäteen kerrottu, mutta kunnianhimoinen tarina ja kerronta tekivät silti meihin edelleen yhä suuren vaikutuksen.

Vaikka Tales of Symphony ei ole koskaan saavuttanut esimerkiksi Final Fantasyyn verrattavissa olevaa suosiota, on sen silti onnistunut saavuttaa hyvä maine pelaajien keskuudessa. Tales of Symphonia Remastered on tuonut klassisen pelikokemuksen nykyaikaiselle laitteistolle. Se on edelleen varsin viehttävä monin paikoin, mutta samalla ikä alkaa siinä jo painaa.

Tales of Symphony Remastered 2023 traileri

Pelattavuus

Pelattavuus noudattaa JRPG:lle tyypillisiä piirteitä. Pääset tutkimaan suurta maailmankarttaa, vierailemaan kaupungeissa ja tutkimaan erilaisia luolastoja. Juoni ei etene ellet tee näin. Pelin tahti on ihan hyvä: pääset sisällön lävitse ennen kuin homma alkaa mennä pitkästyttäväksi.

Luolastot ovat ehdottomasti koko pelin kohokohta. Tämä siitäkin huolimatta, että mikään niistä ei ole paljon enempää kuin taskulamppujen sytyttelyä tai palikoiden työntelyä, mikä kuulostaa ehkä hieman tylsältä. Homman juju on kuitenkin se, miten ne auttavat rikkomaan hirviötaisteluita ja antavat hieman lisää haastetta tiettyjen arkkujen saavuttamiseen.

Hahmon kehittyminen tapahtuu mielenkiintoisen varusteisiin perustuvan järjestelmän avulla. Järjestelmä määrittää tilastojen ja taitojen kasvun. Tavoitteiden täyttäminen, sivutehtävien suorittaminen ja tiettyjen virstanpylväiden saavuttaminen avaavat titteleitä. Ne taas joko auttavat tai estävät tiettyjen tilastojen kasvua hahmosi tasojen noustessa.

Visuaalinen puoli

Visuaalisella puolella Tales of Symphonia Remastered ei juurikaan paranna alkuperäisen version ilmettä. Tämä on hienoinen pettymy, sillä odotukset olivat tämän suhteen meillä korkealla. Vaikka kaikki onkin nyt toteutettu HD-tarkkuudella, homma jotenkin silti tökkii. Meille jäi fiilis siitä, että enemmänkin työtä olisi voitu tehdä tämän pelin kasvojenkohotukselle.

Epäselvät tekstuurit näyttävät melko vanhentuneilta. Anime-tyyli toimii kyllä paremmin kuin hyvin, mutta samaan aikaan ympäristösuunnittelusta puuttuu selvästi luovuus. Peli luottaa liikaa tuttuihin ympäristöihin ilman, että olisi luotu mitään varsin uniikkia.

Tekniset ongelmat ja muut risut

Switchillä Tales of Symphonian pelaaminen ei ole täysin ongelmatonta. Kun avaat valikon, koko tausta katoaa ja tilalle jää pelkkää mustaa tyhjää tilaa. Tausta on ollut kaikissa aikaisemmissa julkaisuissa, joten etenkin enemmän tätä pelisarjaa pelanneille valikon tummuus ja tyhjyys pistää pahasti silmään.

Toinen tekninen ongelma koskee taisteluihin siirtymistä. Tässä ruudusta tulee häikäisevän valkoinen. Etenkin silloin, kun pelaat hämärässä, on kirkkaus aivan järkyttävää. Latausajat ovat nekin paikoin pitkiä, varsinkin taisteluiden jälkeen. Maailmankartalla tämä ongelma korostuu ehdottomasti eniten.

Ohitettavat välivideot ovat tiimimme mielestä hieman harhaanjohtavia. Osa välivideoista ja sketseistä on ohitettavissa, mutta samaan aikaan tekstilaatikkokohtaukset eivät. Ne muodostavat kuitenkin suurimman osan pelistä ja kun niitä ei voi ohittaa, tuntuu homma välillä todella puuduttavalta.

Yhteenveto

Tales of Symphony Remastered jätti meihin ristiriitaiset tuntemukset. Tarina on mukaansatempaava ja hahmojen rakentaminenkin ihan tyydyttävää. Sisältöä on myös kiitettävästi, mutta jotenkin lopputulos on silti ikävän pliisu. Taisteluissa on jäykkyyttä, grafiikka tuntuu vanhentuneelta ja siksi remasterointi tuntuu turhalta.

Voimmekin suositella tätä peliä erityisesti niille, joilla on nostalgiannälkä ja joille peli on jo entuudestaan tuttu. Uusien pelaajien ei välttämättä kannata tähän peliin aikaansa tuhlata. Plussaa annamme silti mielenkiintoiselle hahmon kehitykselle, vahvalle kerronnalle ja erilaisille luolastoille, joita on paljon. Suurimmat miinukset löytyvät hankalasta dialogista, jäykästä taistelusta sekä visuaalisesta ilmeestä, joka on nykymittapuulla keskinkertainen.

1 tähti ★

Tsekkaa seuraavaksi: Kuukauden peli

Kommentoi