Post thumbnail

Harry Potterista tutut, rakastetut tapahtumapaikat ja jännittävät taistelut lumoavat kiistatta jokaisen Potter-fanin sekunnin sadasosissa. Mutta yrittääkö ehkä vuoden odotetuin peli tehdä liikaa kaikkea kerralla? Sitä selvittää tämä Hogwarts Legacy peliarvostelu.

Julkaisupäivä: 10.2.2023
Alustat: PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch, Xbox Series X, Xbox One
Kehittäjä: Avalanche Software
Julkaisija: WarnerBros. Games

Pelin tarina

Hogwarts Legacy vie sinut aikaan ennen Harry Potterin tapahtumia, tarkalleen ottaen sadan vuoden päähän. Et siis tässä pelissä tapaa tuttuja kasvoja, eikä vielä ole olemassa esimerkiksi Voldemortia tai Grindelwaldia. Saatat kuitenkin kuulla tarinan edetessä muutamia tuttuja nimiä, joten aivan irrallinen tarina ei toki suinkaan ole.

Matkasi alkaa suoraan viidenneltä vuosiluokalta. Tarinan ensimmäinen twisti on siinä, että olet vasta ensimmäistä kertaa matkalla Tylypahkaan.

Vain muutaman minuutin matkustamisen jälkeen lohikäärme hyökkää sinun ja ohjaajasi kimppuun. Onnistutte pakenemaan täpärästi salaperäisen porttiavaimen avulla. Pian paljastatkin jo salaisuuksia muinaisen taikakoulun takana ja saat tietää peikko Ranrokin salaliitosta. Salaliiton tarkoituksena on käynnistää kapina velhoja vastaan.

Vaikka vietät paljon aikaa yrittäessäsi estää Ranrokin juonet, olet samalla silti Tylypahkan uusi oppilas. Tätä et pääse unohtamaan hetkeksikään. Satut vielä kaiken lisäksi olemaan ikätovereitasi jäljessä viisi vuotta.

Omat taitosi on huomattu vasta teini-iässä siinä missä muut ovat olleet koulussa jo 11-vuotiaasta saakka. Onneksi sinuun sovelletaan nopeutettua aikataulua ja pääset ottamaan eroa muihin oppilaisiin varsin sujuvasti kiinni. Tunneilla käymisen lisäksi sinun on suoritettava kunkin opettajan määräämiä sivutehtäviä saadaksesi uusia loitsuja ja kykyjä.

Hogwarts Legacy peliarvostelu

Sinun on myös tässä oppimisen ohella pidettävä yllä sosiaalista elämää. Hahmot, joiden kanssa vietät suurimman osan ajastasi, ovat luokkatovereita. He seuraavat sinua tietyissä tehtävissä ja auttavat sinua hiomaan kykyjäsi taikuuden käyttäjänä.

Useimmat tarinaa tukevista hahmoista ovat mieleenpainuvia ja aidosti kiehtovia. Riippumatta siitä, mihin taloon sinut lajitellaan, tulet läheiseksi Hogsburrow’n kotoisin olevan Sebastian Sallowin, Luihuisen, ja Natsai Onain, Rohkelikon, kanssa.

Taustaa

Harry Potter ja Viisasten kivi sekä sitä seuranneet teokset loivat kiehtovan fantasiamaailman, jossa oli kiehtova sillisalaatti taikuutta, hirviöitä, ihmissuhteita ja politiikkaakin. Pääsimme aikanaan tutustumaan Tylypahkaan Harryn näkökulmasta, ja pian koulusta tulikin seikkailujen ja omituisten kotitehtävien tyyssija. Täällä lapset pystyivät hallita loitsutaitojaan ja selvittää samalla kiehtovia mysteereitä.

Pintatasolla Hogwarts Legacy tukee tätä tunnettua taustaa täydellisesti. Siksi voitkin viettää jopa tuntikausia kävelemällä erilaisissa käytävissä koulun häkellyttävän taidokasta arkkitehtuuria ihastellen. Pääset jahtaamaan täällä vaikka ja mitä, metsästämään salaisuuksia ja kuuntelemaan oppilaiden nahistelua tupapisteistä. On aivan päivänselvää ja täysin kiistatonta, että Hogwarts Legacy onnistuu tässä osassa fantasiaa paremmin kuin hyvin. Todella mahtavaa duunia kehittäjiltä.

Kehittäjä Avalanche Software lupasi jo kauan ennen pelin julkaisua, että Hogwarts Legacy antaisi meille mahdollisuuden kokea elämää Tylypahkan noitien ja velhojen koulun oppilaana. Tämän kehittäjä myös teki: tunneilla pääset tutustumaan mm. tähtitieteeseen, loitsuihin, pimeyden torjuntaan, yrttitieeeseen, taikuuden historiaan, taikajuomiin ja lukemattomiin valinnaisiin kursseihin – transfiguraatioita unohtamatta.

Hogwarts Legacy traileri

Huikeat yksityiskohdat häkellyttävät

Suuren järven rannalla seisominen ja Tylypahkan noitien ja velhojen koulun näkeminen on kieltämättä kunnioitusta herättävää ja saa karvat nousemaan pystyyn, hyvällä tavalla.

Myös luudanvarrella Tylypahkaa ympäröiviä laaksoja lentäessä olimme täysin vaikuttuneita kaikesta näkemästämme. Se vetää ihan toden teolla suuremmankin moottoriturvan sanattomaksi, kun näkee vilahduksen Tylypahkan jykevistä torneista ja lentää halki tähtitaivaan.

Seikkailun toteutuksessa on käytetty avoimen maailman pelisuunnittelua. Avalanche onkin rakentanut esteettisesti varsin aidonoloisen luomuksen Tylypahkasta ja onpa sen onnistunut puhaltamaan elämää myös päätapahtumapaikkoja ympäröiviin pikkukyliin.

Yksityiskohtiin kiinnitetty huomio on häkellyttävää. Eteesi on luotu maailma, jossa todellakin haluat elää ja olla. Jo muutaman tunnin pelaamisen jälkeen on selvää, että reaalimaailmassa työt, koulu ja muu elämä muodostuvat pian todelliseksi haittatekijäksi.

Opiskelu, retket ja säännöt

Professorit puhuvat opintojen tärkeydestä, mutta mahdollisuuksia paneutua koulutyöhön ydintehtävien ulkopuolella on lopulta aika vähän. Opiskelijat puhuvat usein rangaistuksista, joita ei koskaan tule, riippumatta siitä, mitä teet ja missä.

Hogwarts Legacy ei siis, ehkä hieman yllättäen, juurikaan välitä säännöistä, jotka ovat kuitenkin tuntemamme velhomaailman perustana. Jos tästä pelistä jotakin huonoa sanottavaa haluaa löytämällä löytää, on todettava puutteet viestinnässä. Et nimittäin aina tiedä tarkalleen sitä, mikä täällä ei ole sallittua ja mikä sitten taas on.

Howarts Legacy on paitsi eräänlainen simulaatio Tylypahkan oppilaana olemisesta, myös erittäin huikea toimintaroolipeli. Taistelut pelissä tuntuvat jopa yllättävän haastavilta, kunhan vain ensin pääset koko homman rytmiin mukaan.

Loitsuja järisyttävässä mittakaavassa

Harva kolmannen persoonan roolipeli antaa sinun käyttää taikuutta tässä mittaluokassa. Hogwards Legacyssa loitsiminen perustuu varovaisiin eleisiin ja vaistonvaraisiin loitsuihin. Tämä voi monelle pelaajalle olla suorastaan painajaiseen verrattava kokemus, sillä loitsuja on kymmeniä ja niiden käyttöön on vastaavasti olemassa melko vähän painikkeita.

Loitsujen nopeissa yhdistelmissä on kuitenkin todellista taikaa. Vihollisen riisuminen aseista Expelliarmuksella, sen lennättäminen ilmaan Leviosolla ja sen jälkeen sen sytyttäminen tuleen Incendiolla on paitsi vauhdikasta myös riemastuttavaa. Samaa voi sanoa liekehtivän uhan laukaisemisesta vihollisten ryhmään Depulsolla, tai se kun pääset lyömään ryhmän maahan Descendolla.

Monet taistelukohtaamiset ovat tosiaan aidosti haastavia. Taitojen parantaminen ja parhaiten tiettyihin tilanteisiin sopivien loitsujen selvittäminen on viihdyttävä prosessi. Ja muista, että sinun on myös pakko vaihtaa taktiikkaasi säännöllisesti, sillä monilla vihollisilla on värikoodatut suojat. Ne on mahdollista rikkoa vain tietyn tyyppisillä loitsuilla.

Taikuutta myös ilman rajoituksia

Hogwarts Legacy ei moraalia pohdi velhomaailmassa. Kaikki se mitä tiedät Harry Potterin maailmasta ja siitä miten helposti Tylypahkasta lentää pihalle, kannattaakin tässä pelissä heittää romukoppaan. Hogwarts Legacy ei nimittäin välitä siitä, mitä teet tai edes kenelle teet sitä.

Kuten monet nykyaikaiset toimintaroolipelit, Hogwarts Legacy kärsii paisumisesta keskeisten ja usein varsin mielikuvituksellisten tehtäviensä ulkopuolella. Mitä syvemmälle seikkailuun pääset, sitä tyhjemmiksi sivutehtävät, aktiviteetit ja myös ympäristöt valitettavasti tuntuvat muuttuvan. Liian kriittiseksi emme tässä silti halua ruveta, sillä kokonaisuus on yksinkertaisesti niin mykistävä, että tällaiset pikkuseikat eivät pelikokemusta häiritse.

Risuja vaikkakin pieniä

Hogwarts Legacy on tosiaankin kaikin puolin upea tuotos. On kuitenkin todettava, että ehkä tässä on yritetty silti haukata vähän turhan suuri pala kerralla. Koko ajan tuntuu nimittäin siltä, että jotakin tapahtuu ja se saa aikaan etenkin kärsimättömässä pelaajassa levottomuutta.

Massiivisen kokoinen avoin maailma, roolipelaamisen aspekti, jännittävät toimintataistelut ja toisaalta seikkailutarina, kaikki nämä yhdessä paketissa voivat olla ainakin osalle pelaajista liikaa kerralla.

Plussaa

+Tylypahkan tarinalle ja tyylille uskollinen uudelleenluonti

+Jännittävät loitsuihin perustuvat taistelut

+Häkellyttävän upea visuaalinen suunnittelu

Miinusta

-Eteneminen pelissä on paikoin epäselvää

-Paikoin toimimattomat avoimen maailman systeemit

Yhteenveto

Hogwarts Legacy peliarvostelu tehtiin ennen kuin pelasimme koko pelin läpi. Jo ensimmäisten kahdentoista tunnin jälkeen voimme todeta, että jokaisen Harry Potter-fanin odotuksiin on varmasti tässä nyt vastattu. Odotukset on myös suurilta osin ylitetty.

Kehittäjä Avalanche Software on tehnyt käsittämättömän tarkkaa työtä Tylypahkan luomisessa. Koulu on juuri niin rönsyilevä kuin miten se kirjoissa ja leffoissa kuvataan. Ainakin siihen asti mihin olemme pelissä päässeet, on selvää että uusia nurkkia löytyy jatkuvasti lisää koluttaviksi. Ihmettely ja tutkiminen ei siis täällä ihan heti varmastikaan lopu.

Pelissä ei myöskään ole pelkkää tyhjää tilaa. Tekemistä on todellakin aivan valtavasti. Voit etsiä keräilyesineitä, ratkaista arvoituksia ja suorittaa sivutehtäviä ilmeisesti miltei loputtomiin. Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että et pelaa ainoastaan Tylypahkan alueella, vaan sinulla on tarinan edetessä pääsy myös Englannin maaseudulle.

Muutamat tekniset ongelmat ja hieman parantamisen varaa jättävä viholliskavalkadi voidaan toki katsoa pelin miinuksiksi, mutta näillä ei ainakaan meidän tiimissä ole mitään sen suurempaa vaikutusta kokonaisuuden kannalta. Hogwarts Legacy on kaikkea sitä mitä toivoimmekin ja vielä huiman paljon enemmän.

Kyseessä on ehdottomasti kuukauden peli, ja ehkä jopa koko vuoden paras peli!

Viisi tähteä ★★★★★

Kuvat: https://www.hogwartslegacy.com/en-gb/media

Kommentoi