Olipa alkuperäinen Dead Space tuttu tai ei, haluat takuulla pelata tätä joulukuussa 2022 julkaistua remakea.
Vuonna 2008 julkaistu Dead Space oli sci-fi-kauhupeli, joka sijoittui 2500-luvulle. Pelaajat astuvat avaruusinsinööri Isaac Clarken saappaisiin osana USG Ishimura -alukselle lähetettyä pientä miehistöä. Mutta genreen sopivaan kauhutyyliin Ishimura-aluksesta on tullut varsinainen aavelaiva.
Vain pieni osa miehistöstä on selvinnyt hengissä ja loput ovat kuolleet Necromorphis-nimisten puolikuolleiden alienhirviöiden suorittamassa joukkomurhassa. Isaac toivoi näkevänsä naisystävänsä Nicolen pitkästä aikaa, mutta joutuukin ratkaisemaan akuuttia kosmista kriisiä.
Alkuperäisen Dead Space -pelin fanit joutuivat pettymään pelin jalanjäljissä kulkeneeseen, joulukuussa 2022 ilmestyneeseen The Callisto Protocoliin. Peliltä odotettiin suuria, mutta se tuotti karvaan pettymyksen: peli kärsi erilaisista ongelmista, kuten epäluontevan kamppailusta, ja oli parhaimmillaankin keskinkertainen. Erityisesti siksi Dead Space yllättää positiivisesti jopa ylittäen pelaajien odotukset.
Mistä pidimme eniten
Parasta tässä remakessa on se, että vaikka Dead Space noudattaa tarkasti vanhan pelin kulkua, se on kuitenkin onnistunut uudistamaan pelikokemuksen totaalisesti. Uusi Dead Space on graafisesti yhtä aikaa upea että entistä karmivampi. Valoefektit ovat alan huippua, ja valojen ja varjojen leikki avaruusaluksen sokkeloissa lisää kauhun tuntua.
Motive on pystynyt Forstbite-teknologian turvin lisäämään yksityiskohtia alieneiden hyökkäyksen kohteeksi joutuneeseen Ishimura-alukseen, säilyttäen kuitenkin huolellisesti alkuperäisen pelin teollisen estetiikan ja painostavan tunnelman.
Vihollisten tappaminen niiden raajoja irti ampumalla on tässä versiossa raaempaa kuin koskaan, kun Isaak Clarken aseiksi muunnetut insinöörityökalut ampuvat necromorphien palasia irti jokaisella laukauksella.
Erot muihin FPS-peleihin
Dead Space eroaa monista muista FPS-peleistä siten, ettei vastaan tulevia vihollisia ole tarkoituskaan tuhota täsmällisin päähän kohdistuvin iskuin. Sen sijaan alieneita tulee ensin ampua raajoihin, minkä jälkeen ne voi päästää päiviltä lopullisesti. Uudessa Dead Spacessa aseita löydetään matkan varrelta pelin edetessä, ja asevalikoima on yhtä aikaa sekä monipuolinen että innovatiivinen.
Jumpscare-tyyppisiä pelästyksiä tulee vastaan silloin tällöin, mutta Dead Space onnistuu nostattamaan niskakarvat pystyyn myös tunnelmallaan.
Jokainen pelin jakso keskittyy Ishimura-aluksen eri toimintoihin. Tehtävät liittyvät aluksen korjaamiseen, mikä saa usein jännittäviä sci-fi-sävyjä: toisinaan Isaac-insinöörin on korjattava aluksen asteroidipuolustusta samalla, kun jättimäiset avaruuslohkareet uhkaavat murskata koko Ishimuran päivineen, tai hänen irrotettava jättimäinen avaruusolio, joka peittää viestintäkeskuksen.
Uudistukset ääniraidassa
Yksi keskeinen ero verrattuna vanhaan peliin on ääniraidassa. Alkuperäisessä pelissä Isaac ei käytännössä puhunut, tai korkeintaan ähisi ja puhisi taisteluiden aikana. Tällä kertaa Isaacilla on oma ääninäyttelijä, joskin dialogi on rajallista.
Vuorovaikutus muiden hahmojen kanssa tuntuu kuitenkin luonnollisemmalta, kun päähenkilö ei ole tyystin mykkä. Lisäksi pelissä on muutamia muitakin uudistuksia, mutta mikään niistä ei pomppaa esiin, vaan ne sulautuvat täydellisesti pelimaailmaan.
Alkuperäisessäkin versiossa oli painovoimattomia huoneita ja alueita, mutta tervetulleena uudistuksena on se, että Isaac voi liikkua niissä vaivattomasti jokaiseen ilmansuuntaan.
Necromorphs-hirviöiden tuhoaminen painottomassa tilassa se vasta hauskaa onkin, kun vihollisten raajoja ammuskellaan Isaacin ollessa ylösalaisin.
Uudistukset tarinan kulussa
Toinen merkittävä eroavaisuus liittyy pelin tarinankulkuun. Alkuperäisessä Dead Spacessa avaruusaluksen tuhon syy ja Necromorphs-hirviöiden ilmestyminen saivat odottaa selitystään pitkälle pelin loppupuolelle. Uudessa versiossa sen sijaan annetaan jo paljon aiemmin vihjeitä siitä, mitä hävityksen kohdanneessa avaruusaluksessa oikeastaan on tapahtunut.
Tähän uuteen narratiiviin sisältyy myös sivutehtäviä, jotka taustoittavat paremmin kontekstia ja sulautuvat peliin yhtä saumattomasti kuin kaikki muutkin uudistukset. Lisäksi aluksella voi nyt liikkua taaksepäin avaamaan aiemmin suljettuja ovia, sitten kun Isaacin turvaluokitus on kasvanut riittävästi. Aluksen eri kansien välillä voi liikkua jalan lisäksi myös junalla.
Pikkuvirheet pelissä
Vaikka yleinen kokemus pelistä on loistava, pikkuvirheitä löytyy tästäkin pelistä. Huoneissa, joissa on savua tai sumua, Necromorphs-hirviöitä on melko vaikea nähdä. Sama koskee täysin pimeitä alueita, joissa ainoa valonlähde on Isaacin aseen tähtäin.
Eskaloituvat taistelut ja jatkuva varuillaan olo
Dead Space -remakea voisi kuvailla hengästyttäväksi sci-fi-vuoristoradaksi, joka tarjoaa intensiivistä kauhuseikkailua aina siitä hetkestä alkaen, kun ensimmäinen Necromorphs-hirviö pyrähtää esiin tuuletuskanavasta ja jahtaa Isaacia avaruusaluksen pimeisiin syövereihin.
Peli tarjoaa jatkuvasti eskaloituvia taisteluita, pakottaen pelaajan ampumaan raajoja irti nykiviltä kauhuolennoilta. Pelaaja pääsee olemaan jatkuvasti varuillaan, sillä toisinaan äänten, painovoiman tai hapen – tai joskus kaikkien kolmen – puute vie taistelut täysin uudelle tasolle.
Laitteet
Dead Space on saatavilla PC:lle ja Play Station 5:lle. PC-versiossa on onneksi tarjolla erilaisia graafisia asetuksia, joilla peliä voi säätää omille laitteilleen sopivaksi. Pelin minimivaatimukset ja suositellut vaatimukset on saatu pidettyä varsin kohtuullisina, eli Dead Spacen pelaaminen ei välttämättä vaadi kaikkein moderneinta huippukokoonpanoa.
Mutta myöskään edistyneiltä laitteilta käsin pelailevien ei kannata huolestua: myös tuliterällä PC-kokoonpanolla tästä sci-fi-seikkailusta saa takuulla kaikki tehot irti.
Lopuksi
Kokonaisuudessaan Dead Space on erittäin onnistunut remake, jota voi suositella alkuperäisen pelin ystävien lisäksi niille pelaajille, jotka eivät ole aikaisemmin astuneet USG Ishimuran kannelle.
Pelin noin kymmenen tunnin peliaikaan sisältyy huomattavasti karmaisevia hetkiä, ja seikkailu onnistuu pitämään otteessaan alusta loppuun saakka. Ehkä markkinoiden paras peli se ei ole, mutta ei missään nimessä sieltä huonoimmastakaan päästä.
Lue myös:
Kommentoi