Post thumbnail

We Were Here Forever on vain verkossa pelattava co-op-peli kahdelle pelaajalle, joten jos etsit yksinpelikokemusta tai useamman pelaajan co-op-peliä, tämä tuote ei todennäköisesti sovi sinulle. We Were Here Foreverissa on enemmän tai vähemmän kysymys sanallisesta kommunikaatiosta, mihin palaamme hieman myöhemmin tässä arvostelussa. Alkuun on todettava, että co-op-pelisessio on todella helppo järjestää, eli jos et ole aikaisemmin testannut, tässä loistava peli siihen!

Ensimmäisen We Were Here -seikkailun jälkeen jokainen arvoituksellinen seikkailu jonka tämä kehittäjä on julkaissut, on selkeästi kasvanut niin laajuudeltaan kuin hinnaltaankin. Täyttä potentiaalia ei kuitenkaan ole silti onnistuttu ainakaan meidän mielestämme vielä saavuttamaan. Lähdimmekin siis tutkimaan enemmän kuin innoissamme sitä, rikkooko uusin We Were Here Forever tämän trendin.

Julkaisupäivä: 31.1.2023
Alustat: PS5, PS4, Xbox Series X, Xbox One
Kehittäjä: Total Mayhem Games
Julkaisija: Total Mayhem Games

Tarinasta

We Were Here Foreverissa teitä on kaksi tutkimusmatkailijaa. Olette jääneet loukkuun Castle Rockin valtakuntaan. Tämä on tuttu setti aikaisemmin tämän pelisarjan läpi kolunneille. Perimmäinen tavoitteenne pelissä on paeta Castle Rockista. Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä valtakunnasta löytyy Jester, joka aiheuttaa eteenne vaaroja ja arvoituksia. Jos et voita näissä, voit päätyä vankilaan määräämättömäksi ajaksi.

Etenette seikkailussa arvoituksia ratkaisemalla ja hankkimalla pakoon tarvittavia esineitä.

Jos et ole aikaisemmin pelannut sarjan tuotteita, ei hätää. Pelattavuudesta on pidetty hyvää huolta valaisevan opetusohjelman avulla. Opetusohjelmassa on käsitelty kaikki perusasiat mielestämme ihan hyvin.

We Were Here Forever 2023 traileri

Viestintä tärkeässä roolissa

We Were Here Forever on ensimmäisen persoonan pakohuonepeli, jossa sinä ja kumppanisi olette usein erillään. Ratkaiseva avain arvoitusten ratkaisemiseen onkin siis yksinkertaisesti kommunikoida kumppanisi kanssa siitä, mitä te molemmat näette.

Toisella pelaajalla voi esimerkiksi olla ohjauspaneeli, kun taas toisella pelaajalla on symboleja edessään. Toisen on siis kuvailtava symbolit ja vain toinen voi syöttää ne oikeaan kohtaan. Ihan näin yksinkertaisesti koko peliä ei ole suinkaan rakennettu, vaan tilanteet ja tehtävät muuttuvat todella monimutkaisiksi varsin nopeasti. Haastavuutta aiheuttavat mm. ajoitetut haasteet, sokkelot ja erilaiset laitteet.

Emme voi riittävästi korostaa selkeän ja tehokkaan viestinnän merkitystä. Viestintä on todellakin tämän pelin kulmakivi: joudutte kumppanisi kanssa jatkuvasti kuvailemaan toisillenne mm. epätavallisia muotoja, mutta myös pyörittämään niitä salakirjoitusten ja koodeksien läpi. Voitte myös joutua luomaan kuvia yhdessä ja paljon, paljon muuta.

Erityisen ilahduttavaa tehtävien kohdalla on kekseliäisyys, jota on käytetty todella monessa arvoituksessa. Suosittelemme perinteisen kynän ja suttupaperin käyttämistä: muistiinpanoista on todellakin hyötyä.

Vaikka tässä pelissä ei olekaan periaatteessa edes mahdollista hävitä ja erilaisia mahdollisuuksia uudelleenyrityksillekin on miltei rajattomasti, tuntuu peli toisinaan yllättävänkin stressaavalta. Tämä stressaavuus johtuu tiimimme mielestä siitä, että jatkuvasti kehittyvä kampanja pitää mielenkiinnon yllä.

Runsaasti erilaisia arvoituksia

We Were Here Foreverissa on tosiaan pitkä kampanja. Siinä on laajasti erilaisia arvoituksellisia tilanteita ratkaistavaksi. Yhdessä hetkessä voit olla juoksemassa kumppanisi kanssa monimutkaisen rakennelman ympäri ovia avaten. Seuraavassa hetkessä voitkin olla jo tulkitsemassa suurta kaaviota.

We Were Here Forever on erinomainen kaikille monipuolisten pelien ystäville: tässä kehittäjät ovat onnistuneet laatimaan mahtavan sekoituksen tutkimista, pulmien ratkomista ja tehtävien suorittamista selkeissä aikarajoissa. Paras peli se aivan ehdottomasti on ainakin omassa tuoteperheessään!

Haastavuus on paikoin väsyttävää

We Were Here Forever voi rehellisesti sanottuna tuntua uuvuttavalta joissakin kohdissa. Tämä johtuu tiimimme näkemyksen mukaan siitä, että joidenkin tehtävien suorittamiseen kuuluu tuskallisen paljon arvailua vaativia arvoituksia. Käytännössä tämä näkyy siten, että pelaajien on yritettävä uudestaan ja uudestaan sopivan mekaniikan hahmottelussa.

Toisaalta joissakin tehtävissä aikarajoitukset ovat jopa liian tiukat. Silloin sinun on pelaajana pahimmillaan turvauduttava ns. vilppeihin, kuten kuvankaappauksen lähettämiseen kumppanillesi.

Sokkelualueet tuntuivat myös paikoin aika työläitä.

Plussat ja miinukset

+ Todella hauska verkossa tapahtuva palapelien ratkominen, jossa kommunikointi näyttelee aivan ratkaisevaa roolia.
+ Monipuolinen ja pitkä kampanja, joka on riittävän haastava
+ Intuitiivinen cross-platform-tuki

– Tietyissä tehtävissä päätyy väistämättä arvailemaan liikaa
– Jotkut aikarajoitukset voivat tuntua ankarilta
– Sokkeloiset alueet ovat monesti jopa hieman tylsiä
– Epäjohdonmukaisuus automaattisessa tallennuksessa

Pelin tekninen ongelma on mielestämme siinä, että automaattinen tallennus toimii monesti varsin epäjohdonmukaisesti. Kokemuksemme mukaan ei ole oikeastaan milloinkaan täysin selvää, koska tarkistuspiste on todellisuudessa saavutettu.

Tämä taas johtaa siihen, että pelaat osioita tarpeettomasti uudelleen. Alueiden välissä on myös makuumme liikaa fyllinkiä. Hissejä joutuu myös käyttämään ikävään usein ja niissä matkustaminen kestää liian kauan.

Yhteenveto

We Were Here Forever on sarjan tähän mennessä paitsi uusin myös suurin peli. Toteutuksessa on paljon nokkeluutta ja ihailtavia settejä, mutta toisaalta ei se kyllä aivan silti yllä top-sijoituksille genressään. Tarina ei valitettavasti saa sinua tuntemaan sen suurempaa jännitystä, mutta toisaalta arvoitukset ja tehtävät on rakennettu niin nerokkaasti, että jännitystä ei lopulta silti jää puuttumaan.

Monipuolisuus on ehdottomasti We Were Here Foreverin suola. Tiimityön on oltava saumatonta ja kommunikaation toimittava. Kun nämä ovat kunnossa, saatte kaverisi kanssa pelistä paljon irti.

Mielstämme We Were Here Forever on vähintäänkin yhtä hyvä kuin edeltäjänsä. Jos rakastat co-op-pelejä, kannattaa tätä testata.

Kaksi tähteä

Kommentoi