Post thumbnail

Liikkuvat hiekkamassat voivat paljastaa kätkettyjä, kadonneita aarteita. Mutta ne voivat paljastua myös valtavaksi pettymykseksi ja yhtä nopeasti osoittautua täysin merkityksettömiksi. Avoin maailma -yhteistyö-RPG Atlas Fallen ei kuulu kumpaankaan kategoriaan. Sen sijaan pelin maailmaa muodostavat pyörivät aavikkohiekat paljastavat kelvollisen, mutta ei välttämättä innostavan RPG:n, jonka on kehittänyt Deck13 Interactive ja julkaisija Focus Entertainment.

Pääkampanja tarjoaa noin 25 tunnin viihtyisän seikkailun, mutta et välttämättä halua sukeltaa välittömästi uudelleen peliin sen jälkeen.

Mielenkiintoisen alun jälkeen, jossa salaperäinen sininen olento navigoi toiseen ulottuvuuteen, luot oman hahmosi ja aloitat varsinaisen matkasi. Olet Nimetön jota muu teologisesti suuntautunut yhteiskunta halveksii palvoessaan Järjestyksen Jumalaa, Thelosia.

Nimettömät tekevät kaiken sen alentavan työn, johon ”kunnialliset” ihmiset eivät halua koskea. Vaikka Atlas-maailma on täynnä vaaroja, Nimettömiä lähetetään usein joukoittain kuljettamaan Eetteriä, elintärkeää resurssia, jota Thelos tarvitsee. Merkittävimmät vaarat ovat hiekan painajaismaiset olennot, hirviöt, joista kokeneet taistelijat eivät halua tietää mitään.

Asetelma on siis vähintäänkin mielenkiintoinen, joten on harmi, että kokonaisuus lässähtää kuin pannukakku. Mutta katsotaan sitä kokonaisuutta nyt silti.

Pelin alku ja kulku

Heräät asuntovaunuleirissäsi äkillisen Henkien hyökkäyksen jälkeen, ja huomaat, että Nimettömien lukumäärä vähenee. Rangaistuksena puheista Nimettömien huonosta kohtelusta sinut on lähetetty autiomaahan, ja siellä paljastuu salaperäinen Käsine, jossa on ääni ilman ruumista.

Tapahtumien myötä erotut muusta joukostasi. Saat käyttöösi salaperäisen Käsineen voiman, ja yhtäkkiä voit taistella tasoilla Henkien kanssa, edellyttäen että voit vakauttaa mainitun Käsineen etkä räjähdä ensin. Näin aloitat matkasi Atlaksen halki Nyaalin, arvoituksellisen olennon, seurassa, joka asuu Käsineessä. Taistelet hirviömäisiä Henkiä vastaan auttaen samalla ihmisiä matkan varrella kaataaksesi lopulta välinpitämättömän jumalan.

Tässä on käytännössä kaikki olennaiset pääpiirteet Atlas Fallenin tarinasta. Kohtaat pelin aikana muutamia kiinnostavia paljastuksia, kuten Nyaalin todellisen identiteetin, mutta se ei ole kaikkein alkuperäisin fantasiatarina. Annamme pelille kiitosta siitä, että siinä on muutamia toistuvia NPC-hahmoja, joihin törmäät laajalla matkallasi sen valtavien alueiden läpi. Näin näet heidän tarinansa kehittyvän suorittaessasi sivutehtäviä ja edistäessäsi pääjuonta. Näihin NPC-hahmoihin kuuluvat avuliaat matkustavat kauppiaat, kaoottinen tutkija Splinter ja vanha, mutta kyvykäs etsijä Tracker.

Atlas Fallen arvostelussa

Bastengarin ritareiden juonikuvio, erityisesti sovittava Arif ja päättäväinen johtaja Khendra, jotka molemmat yrittävät selvittää Khendran sisaren menetyksen ja mitä Käsine edustaa, on päätarinan kohokohta. Samaan aikaan on todettava, että  suuri osa heidän tarinastaan onkin harmillisen valinnainen.

Totuus kuitenkin on, ettei kertomuksessa ole juuri mitään sellaista, mitä et olisi jo nähnyt muissa tämän tyyppisissä RPG-peleissä. Jopa pelaajahahmollesi annetuista dialogivaihtoehdoista Käsineenkantaja ei koskaan astu ulos hyvän samarialaisen roolista. Tämä klisee toimii hahmolle ja kerrotulle juonelle, erityisesti kun vertaa sitä vastustajien julmuuteen.

Parhaat palat

Atlas Fallenin aivan selkeästi suurin vetovoima ja todennäköisesti pääsyy, miksi pelaat peliä ollenkaan, on sen hiekan manipulointiin perustuva pelimekaniikka. Käsine mahdollistaa taistelun valtavia vihollisia vastaan samalla tavalla kuin hirviönmetsästyspelisarja God Eater, muuntaen Käsineen erilaisiksi aseiksi.

Näihin muotoihin kuuluvat massiivinen vasara, miekan ja ruoskan yhdistelmä sekä valtavat taisteluhanskat. Itse suosimme hanskojen käsi-kädessä -taistelutyyliä, joten varustimme yleensä Knuckledust-nimisen hanskan ensisijaiseksi aseeksi ja ruoskan taas toissijaiseksi aseeksi, kun tarvitsimme etäisyyttä vihollisiin.

Voit vaihtaa kahden varusteesi välillä napin painalluksella ja luoda nopeasti peräkkäisiä comboja. Joka kerta, kun vahingoitat vihollista, saat energiaa, joka mahdollistaa erikoishyökkäyksen suorittamisen. Tämä hyökkäys voi kiteyttää vihollisen, mahdollistaen tuhoavan kombon suorittamisen. Toisaalta voit menettää momenttia osutuksi tultuasi, joten väistämisen oppiminen on ratkaisevan tärkeää.

Käsine mahdollistaa myös Eetterikivien varustamisen, tarjoten pääsyn kaikenlaisiin passiivisiin ja aktiivisiin kykyihin taistelussa, kuten erikoishyökkäyksiin tai lisättyyn vahinkoon, kun kohtaat useita vihollisia. Eetterikivet päivitetään kerätyillä resursseilla lisäämään niiden tehokkuutta, ja on olennaista pitää valikoima päivitettyjä Eetterikiviä kokeillaksesi taistelussa.

Voit myös parantaa ja päivittää panssarisi palvelemaan yleisiä tilastoja ja saamaan erityisiä etuisuuksia, joita kutsutaan Perkeiksi. Atlas Fallenissa ei ole perinteistä kokemuspohjaista tasonnostojärjestelmää. Sen sijaan parannat tilastoja ja kykyjä jatkuvasti päivittämällä varusteitasi.

Mitä pidimme

Atlas Fallen ei ole markkinoiden huonoin eikä myöskään paras peli. Silti nautimme sen pelaamisesta. Se toimii ehdottomasti vähintäänkin kohtuullisena ajanvietteenä, ellei enempään taivu. Emme suosittele maksamaan siitä kuitenkaan täyttä hintaa, mutta alennusmyynnistä hankittuna se on ihan kelpo ostos.

Hiekkojen liikkeen ja ajan kulumisen myötä Atlas Fallen voi muuttua miellyttäväksi yllätykseksi niille, jotka tällaisesta pelistä pitävät.

Lue myös:

Kommentoi