Post thumbnail

Neptunia on pelisarja, jonka kanssa tiimillämme on ristiriitainen historia, varsinkin muutaman viime vuoden jälkeen. Emme siis olleet ihan varmoja, miten suhtautua uutuuteen. Neptunia: Sisters vs Sisters -julkaisun kohdalla odotimme nimittäin lisää samaa huonompaa laatua, johon olimme ehtineet jo tottua. Hämmästys olikin suuri, kun eteemme aukesi yksi pelisarjan ehdottomasti parhaista tuotteista. Tämä julkaisu rökittää kuus-nolla jopa Megadimension Neptunia VII:n.

Jos et ole vielä aikaisemmin tutustunut tähän Gamindustri-maailmaan toimii, alkuun yhyt johdanto. Sarjassa on yhteensä neljä erilaista pääkansakuntaa:

  • Lowee
  • Lastation
  • Leanbox
  • Planeptune.

Näistä jokainen edustaa yhtä pelifirmaa todellisessa elämässämme. Planeptune on kaikkein uljain, sillä se on Segan uudelleenluonnosteltu versio, kun taas muut ovat Nintendo, PlayStation ja Xbox.

Julkaisupäivä: 24.1.2023
Alustat: PlayStation 4, PlayStation 5, PC
Kehittäjä: Compile Heart
Julkaisija: Idea Factory International

Taustaa

Näiden kansakuntien johtajina toimivat jumalattaret CPU:t, joilla Leanboxin CPU:ta lukuun ottamatta jokaisella on sisaruksia. Nätiä taas kutsutaan CPU-kandidaateiksi. Nepgear, Planeptunuksen CPU:n sisko, on tämän julkaisun päähenkilö.

Pelin alkutapahtumien aikana CPU-kandidaatit lähetetään tutkimaan PC:n mantereella tapahtuvaa mysteeriä. Nepgear ja muut CPU-kandidaatit ajautuvat kaksi vuotta kestävään uneen ja heräävät maailmaan, joka on täysin muuttunut. Neptunusta ei enää ole, ja maailma on pahasti sekaisin. Eri kansakuntien kansalaisista on tullut sulkeutuneita, ja he elävät arkeaan puhelimiensa välityksellä. Outbreakiksi kutsutut hirviökohtaukset ovat toistuvia, ja usko jumalattaria kohtaan on romahtanut rajusti.

Tämän seurauksena Nepgear ja muut CPU-ehdokkaat, Rom, Ram ja Uni, hoitavat jäljelle jääneiden CPU:iden tehtävät ja yrittävät palauttaa maailman entiseen tilaansa. Uusilla ystävillä Maholla ja Anrilla on merkittävä rooli tässä hommassa, ja heistä tulee nopeasti Nepgearin läheisiä ystäviä. Tämän alkuosan tarina on mielestämme erityisen onnistunut. Pelin ensimmäisellä puoliskolla vauhti on paikoin tuskallisen hidas, mutta kaikeksi onneksi se kiihtyy myöhemmissä vaiheissa. Myöhenmmissä osissa mukaan astuvat korkeammat panokset ja pääset seuraamaan hahmojen kasvua sekä vuorovaikutussuhteita.

Päätarinassa on tuttuun tapaan reilusti läpänheittoa. Vaikka yleistunnelma onkin siis paikoin vakava, ei huumoria ole tietenkään unohdettu. Vanhat ja uudet hahmot sulautuvat yhteen loistavasti. Viholliset tässä pelissä on varsin helppo tunnistaa. Ne nimittäin ilmoittavat hyökkäyksestään huvittavan selvästi.

Neptunia: Sisters Vs. Sisters traileri 2023

Risut pelattavuudesta

Vaikka Neptunia: Sisters vs. Sisters on pääasiassa todella fantastinen viihdepläjäys, on sen pelattavuudessa silti vielä parannettavan varaa.

Taistelut ovat tässä julkaisussa aikaisempia toimintapainotteisempia. Kohtaamisia tapahtuu kun olet vuorovaikutuksessa vihollissymbolin kanssa. Ennaltaehkäisevät iskut ovat täysin mahdollisia, mutta tämä onnistuu vain jos vihollinen on onnistuttu lyömään etukäteen.

Taisteluissa voit käytätä mukautettavia yhdistelmiä, joissa on mm. voima-, pika- ja murtohyökkäyksiä. Jokaisella näistä on omat etunsa. Jos esimerkiksi haluat saada aikaiseksi raakaa vahinkoa, on Power oikea valinta. Jos taas tarvitset nopeutta, valintasi on Rapid.

Hahmot voivat myös suorittaa voimakkaita tekniikoita. Näitä pelissä kutsutaan EXE Driveiksi. Ne auttavat ädän hetkellä ja vahvistavat mittarin osoittamat jumalattaren muodonmuutokset..

Hahmoilla on AP-pisteitä (toimintapisteitä) käytössään. Ne loppuvat, kun taistelussa tehdään erilaisia liikkeitä. Jotta taistelujen sujuvuus ja tahti tuntuisivat riittäviltä, on vaihtaminen kentän kolmen jäsenten välillä suorastaan välttämätöntä. Vaikka tilanteissa tapahtuu kyllä kieltämättä paljon, ei varsinaista strategian käyttämistä silti vaadita niissä kertaakaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että taisteleminen on pelissä jopa aivottoman tuntuista touhua.

Tämä ei silti tarkoita sitä, etteikö taistelut olisivat parhaimmillaan todella viihdyttäviä. Taisteleminen tässä pelissä on hauskaa!

Kaksi muuta selkeää kohtaa, joissa Sisters vs Sisters ei ole parhaimmillaan, ovat sen esitystapa sekä kartoissa ilmenevä toistuvuus.

Fun fact!

Pelissä on äärimmäisen hyvä englanninkielinen toteutus. Vaikka siis olisitkin sellainen pelaaja, joka haluaa pysytellä japanilaisen dubbauksen parissa, suosittelemme testaamaan tätä englanniksi. Dubbaus on todella onnistunut.

Yhteenveto

Vaikka Neptunia: Sisters vs. Sisters ei kaikilta osin olekaan aivan täydellinen setti, on sen pelisysteemit kuitenkin kiehtovia. Tarinankerronnasssa ja hahmoissa on poikkeuksellista ironiaa.

Vaikka et olisikaan ollut aivan täysin vakuuttunut Neptunia-sarjan viimeaikaisista julkaisuista, tämä peli sinun kyllä kannattaa hankkia.

Hahmoja tässä pelissä on valtavasti ja tämä onkin ehkä sen yksi kantavista voimista. Jos inhoat pitkiä dialogijaksoja, emme ehkä lähtisi suosittelemaan tätä peliä sinulle: keskustelua nimittäin on tiedossa. Näiden keskustelujen pointti on kuitenkin selkeä: ne määrittävät hahmojen dynamiikkaa ihan keskeisesti.

Kaiken kaikkiaan Neptunia: Sisters VS Sisters on silti jokseenkin yksitoikkoinen matka täynnä toistoa. Toisto on ongelma sekä tasosuunnittelussa, taisteluissa, sivutehtävissä että ihan yleisessä rakenteessa. Hahmojen persoonalliset heitot ja toiminnot voivat kyllä kutkuttaa nauruhermoa kerran jos toisenkin, mutta jo mainittu tietynlainen aivottomuus ei kanna kovin pitkälle.

Vuoden paras konsolipeli ei ole kyseessä, mutta kyllä tätä hetken aikaa jaksaa hakata. Lue myös: Wo Long Fallen Dynasty arvostelu!

Kaksi tähteä ★★

Kommentoi