Post thumbnail

Like a Dragon: Ishin! seuraa Sakamoto Ryoman tarinaa. Hän on kotiinsa Tosaan palaava miekkamies, joka on suorittanut koulutusta Edoossa. Heti kotiin päästyään Ryoma tapaa adoptioisänsä Yoshida Toyon ja veljensä Takechi Hanpeitan. Yhdessä nämä kolme tekevät yhteistyötä maan luokkajärjestelmän kumoamiseksi.

Naamioitunut salamurhaaja kuitenkin keskeyttää tapahtumat. Murhasta lavastettu Ryoma pakenee Tosasta ja suuntaa salanimellä (Saito Hajime) kohti Kyoota aikeenaan etsiä hyökkääjä.

Julkaisupäivä: 21.2.2023
Alustat: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X, Xbox One, PC
Kehittäjä: Ryu Ga Gotoku Studio
Julkaisija: Sega

Taustaa

Yakuza-sarja, tai kuten se nykyisin meillä päin tunnetaan, Like a Dragon, saa vihdoin viimein kauan ansaitsemaansa huomiota. Pitkään jatkuneella sarjalla oli alun perin meillä länsimaissa melko kapeahko kannattajakuntansa. Vuoden 2020 Yakuzan myötä se pääsi kuitenkin viimein meilläkin mukaan valtavirtaan.

Vuoden 2020 menestyksen innoittamana Sega päätti nostaa esille, jos näin voi sanoa, varsin raikkaan tuulahduksen menneisyydestä. Alun perin vuonna 2014 Japanissa yksinoikeudella julkaistu Like a Dragon: Ishin! saatiinkin ilahduttavasti tämän vuoden helmikuussa nykyaikaisille alustoille. Tällä kertaa se tuotiin markkinoille täysin remasteroituna Unreal Engine 4:llä.

Yakuzasta tutut kasvot ja äänet kiidättävät pelaajan ajassa taaksepäin aina 1800-luvulle saakka. Huikea samurai-tarina on sarjasta tutun melodraaman ja hulvattoman huumorin ryydittämää tykitystä alusta loppuun asti.

Huomaathan, että Like a Dragon: Ishin! on rakennettu vanhemman Yakuza-pelin pohjalle. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että mukaan mahtuu myös joitakin vanhanaikaisia ratkaisuja niin tarinassa kuin toiminnoissakin. Ne saattavat tuntua yllättäviltä, jos sinulla ei ole sarjasta aikaisempaa kokemusta.

Pelin juoni

Kun Ryoma tosiaan palaa kotikaupunkiinsa oltuaan sieltä vuoden poissa, hän joutuu mukaan poliittiseen juoneen, jota kotona olleet läheiset  ovat sillä aikaa juonineet. Ennen kuin nyt muodostettava kolmikko saa suunnitelmansa toteutettua, salamurhaaja tappaa Ryoman adoptioisän.

Varsinainen pelin pääjuoni voi tuntua hieman pitkäveteiseltä ja venyvältä, varsinkin keskimmäisissä luvuissa. Kun se vaihtaa täyden vaihteen päälle, pääsee se kuitenkin samaan hurjaan vauhtiin kuin muutkin Like a Dragon -sarjan pelit. Ei siis kannata olla huolissaan vaikka välillä saattaa tuntua puuduttavalta, kyllä se siitä paranee.

Kaiken kaikkiaan Ishin onnistuu mielestämme tasapainottamaan erinomaisesti henkilökohtaisen draaman ja poliittisen juonittelun. Tiimimme hyväksyy!

Uusi kaupunki ja tutut kasvot

Sakamoto Ryoma perustuu todelliseen henkilöön, joka eli Japanin Bakumatsu-kaudella 1800-luvun puolivälissä. Koska Like a Dragon: Ishin! on siis löyhästi historiallista fiktiota, yhdistyvät siinä varsin mestarillisesti fiktiiviset yksityiskohdat sekä Ryoman kaltaiset historian todelliset henkilöt.

Uudessa kaupungissa Ryoma liittyy samurai-klaaniin nimeltä Shinsengumi. Se toimii kaupungin poliisivoimina ja vahvistaa vallassa olevaa tiukkaa yhteiskuntajärjestystä. Päivisin Ryoma joutuu ylläpitämään vallitsevaa tilannetta, mutta yöllä kaikki on toisin ja hän yrittää horjuttaa sitä.

Kaksoiselämän kanssa tasapainottelu on kiehtovaa samalla, kun pääset pelaajana koko ajan lähemmäs Yoshidan murhaajaa. Tämä johtaa tarinan edetessä hengästyttävän jännittäviin hetkiin, joissa peitetarina melkein paljastuu. Piinaavia hetkiä on siis taatusti tiedossa.

Virallinen traileri

Mitä pidimme

Ishin! on poliittisesti yhtä tiivis ja dramaattinen kuin muutkin sarjan osat. Ainoana erona muihin on se, että modernin Tokion sijaan peli sijoittuu Edo-kauden lopun Bakumastu-vaiheeseen.

Kuten useimmissa sarjan peleissä, myös tässä on täysin japanilainen ääninäyttely englanninkielisellä tekstityksellä. Se tekee pelaamisesta hyvin autenttisen kokemuksen.

Asentojen vaihtaminen taisteluissa

Kun taistelut puhkeavat, Ryomalla on melko hyvä valikoima asentoja, joita käyttää vihollisia vastaan. Näitä ovat mm. Brawler-asento ja nyrkit, mutta toki myös miekat ja muut aseet. Jokainen asento ja ase tuo mukanaan jotain erilaista, mikä pitää mielenkiinnon taatusti yllä.

Pomotaisteluissa homma toimii ehdottomasti parhaiten, sillä kamera zoomaa toimintaan. Kuvassa keskitytään Ryoman ja hänen vastustajansa väliseen intensiiviseen yhteenottoon.

Joistakin suljetuissa tiloissa käytävistä taisteluista emme olleet aivan yhtä innoissamme. Niissä kameralla oli selkeästi vaikeuksia seurata toimintaa. Joissakin paikoissa ahtaat käytävät ja huoneet tuntuivat suoraan sanottuna raivostuttavilta.

Automaattinen vieritysvaihtoehto

Like a Dragon: Ishin! pitää asiat liikkeessä automaattisen vieritysvaihtoehdon avulla. Peli sisältää huikean sanaston, jota voit käyttää kesken keskustelun.

Sanasto auttaa sinua pitämään kirjaa siitä kuka on kuka. Se myös määrittelee nimiä ja paikkoja koskevia termejä, jotka muuten saattaisivat kadota käännöksessä.

Tämä on varsin hieno yksityiskohta, josta lähtee kehittäjälle meiltä valtavat lisäpisteet!

Kerää Trooper-kortteja

Trooper-kortit, joita voit kerätä tarinan aikana, toimivat toisena varastona, jota sinun on mahdollista käyttää taisteluissa.

Jo pelkät aloituskortit ovat loistavia läpi pelin aina nopeasta parantumisesta ja vahinkoa lisäävistä vaikutuksista repivään ketjusalamaliikkeeseen saakka.

Eksy alatarinoihin ja sivutoimintoihin

Muissa Like a Dragon -peleissä on tunnetusti ollut runsaasti erilaisia alatarinoita ja sivutoimintoja. Niihin pelaajien on mahdollista eksyä helpostikin, eikä Ishin ole tässä mikään poikkeus.

Kyseessä on puoliksi avoin ympäristö, jossa pääset vaeltamaan pitkälti kuten haluat. Lähes jokaisessa nurkassa on jotakin minkä kanssa olla vuorovaikutuksessa.

Pelissä edestakaisen kävelyn hyöty on ehdottomasti siinä, miten tämä tarjoaa pelaaajalle mahdollisuuden erilaisiin sidoksiin ja sivutoimintoihin.

Risut

Vaikka tarina ja useat toiminnot tekevätkin pelaamisesta hyvin miellyttävää, on joitakin risuja silti annettava. Suurimmaksi ongelmaksi tässä pelissä koimme tekniset seikat.

Esimerkiksi monissa taisteluissa oli paikoin huomattavissa voimakkaita suorituskyvyn notkahduksia. Tämä nousi ilmi etenkin tiettyjen kykyjen käyttämisen ohessa tai sumun keskellä taistellessa.

Plussat ja miinukset

+ Fantastiset ääniesitykset
+ Hulvattoman hauskat minipelit ja sivutehtävät
+ Hyvin toteutettu, remasteroitu grafiikka
+ Loistava lokalisointi ja sanaston käytön mahdollisuus

– Pieniä teknisiä häiriöitä
– Joitakin hieman vanhentuneita ratkaisuja pelisuunnittelussa

Yhteenveto

Kuten lähes kaikki sarjan pelit, Like a Dragon: Ishin! tarjoaa hienon sekoituksen toimintaa, draamaa ja hassua sisältöä. Jos olet uusi tämän pelisarjan kanssa, huomaat todennäköisesti hyvin nopeasti millaiset seikat tekevät tästä niin loistavan. Tämä on taidokas paketti komediaa ja toimintaa!

Sarjan pitkäaikaiset ystävät löytävät pelistä varmasti edelleen niitä asioita, joista ovat sarjassa pitäneet tähänkin asti. Vaikka teknisesti suoritus ei olekaan paras mahdollinen kaikilta osin, on Like a Dragon: Ishin! kelpo lisäys jo muutenkin loistavalle pelisarjalle.

Muutamien suoraan sanottuna kömpelöiden taistelujen lisäksi Like a Dragon: Ishin! tarjoaa upean kokonaisuuden, joka koostuu huippuluokan kerronnasta ja mieleenpainuvista hahmoista. Omat huippuhetkensä se saavuttaa monessakin kohdassa tuoden naurulla, haasteilla ja toiminnalla riemua jokaiselle pelaajalleen.

Ryoman huikea tarina on aivan ehdottomasti kokemisen arvoinen.

Neljä tähteä ★★★★

Tsekkaa Parhaat pelit 2023!

Kommentoi